Novosti

Politika

Štefici Galić nagrada ‘Johan Philipp Palm’ za slobodu govora

‘Nagradu primam u vrijeme kada sam gotovo već bila izgubila vjeru u dobro i u pravdu’, rekla je glavna urednica portala Tacno.net

Glavna urednica mostarskog portala Tačno.net Štefica Galić jučer je u Schorndorfu dobila nagradu ‘Johan Philipp Palm’ za slobodu govora u 2018. godini.

Nagradu, koja nosi ime po Johanu Philippu Palmu, njemačkom književnom izdavaču i borcu za slobodu ubijenom početkom 19. stoljeća tijekom Napoleonovih osvajanja, Štefici Galić uručio je prof. dr. Ulrich Palm.

U govoru prilikom uručivanja nagrade Galić je rekla da je iznimno počašćena te da će joj priznanje biti poticaj i inspiracija za daljnji rad i borbu za pravedniji svijet.

Štefica Galić je 2010. godine došla na mjesto glavne urednice portala Tacno.net, koji promovira demokratske vrijednosti, slobodu govora, kritičko mišljenje, ideju pravednosti i jednakosti te zaštitu ljudskih prava. Zbog borbe protiv nacionalizma i šovinizma te djelovanja tijekom rata kad je pomagala svojim sugrađanima da ne budu odvedeni u logore, više put je verbalno i fizički napadnuta.

Nagradu primam u vrijeme kada sam gotovo već bila izgubila vjeru u dobro i u pravdu. Priznanje ne dolazi iz moje zemlje, nego od vas, iz Njemačke. Ne mogu, a da se ne sjetim one poznate izreke kako nitko nije prorok u vlastitoj domovini. Bilo kako bilo, sretna sam da je neko prepoznao moj angažman i borbu koja traje godinama. Radim i borim se i nikada nisam ni pomišljala da bih za to mogla biti nagrađena, niti sam to očekivala. Sva moja aktivnost rezultat je onoga što smatram svojom moralnom i ljudskom dužnošću. Ni manje, ni više od toga’, rekla je Galić u svom govoru.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više