>

novosti logo

Piše Novosti

Sto godina zatvora ubojicama novinara Slavke Ćuruvije, ali nalogodavac nije utvrđen

Četvorica pripadnika iz službe sigurnosti predvođenih Radomirom Markovićem osuđeni na 20 i 30 godina zatvora, dok je neposredni izvršitelj 'nepoznata osoba'

Specijalni sud u Beogradu osudio je u petak na maksimalne zakonske kazne od po 30 i 20 godina zatvora četvoricu optuženih pripadnika nekadašnjeg Državne bezbednosti zbog ubojstva vlasnika i novinara ‘Dnevnog telegrafa’ Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine, javljaju srpski mediji. Ubojice su osuđene ukupno na 100 godina zatvora. Sudsko vijeće utvrdilo je da je neposredni izvršitelj ubojstva nepoznata osoba.

Nekadašnji šef DB-a Radomir Marković osuđen je na 30 godina zatvora za poticanja na teško ubojstvo. Bivši šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić također je osuđen na 30 godina zatvora kao suučesnik u teškom ubojstvu. Pripadnici DB-a Ratko Romić i Miroslav Kurak osuđeni su na po 20 godina zatvora za teško ubojstvo, s tim da je Kurak u bijegu.

Na ovu odluku suda i tužilaštvo i obrana imaju pravo žalbe Apelacionom sudu. Zamjenik tužitelja za organizirani kriminal Milenko Mandić, koji zastupa optužnicu, predložio je maksimalne kazne od po 40 godina, navodeći da je Ćuruvija mučenički stradao u borbi za istinu i bolju budućnost. Prvooptuženi Marković je rekao da je postupak pokrenut kako bi se sve loše što se u tom periodu događalo pripisalo toj službi i tadašnjem predsjedniku države Slobodanu Miloševiću.

Usprkos gotovo četiri godine suđenja, izvođenja dokaza i saslušanja svjedoka, sud nije uspio odgovoriti na pitanje tko je bio nalogodavac (Mirjana Marković, predsjednica JUL-a, bila je spomenuta više puta kao nalogodavac), a politička pozadina do kraja nije otkrivena.

Udruženje novinara Srbije presudu je nazvala značajnim činom početka kraja nekažnjenim zločinima nad novinarima, dok je Fondacija Slavko Ćuruvija objavila da presuda pomaže društvu da se suoči s poražavajućim naslijeđem Miloševića. Predsjednik Komisije za istraživanje ubojstava novinara Veran Matić, jedan od osnivača Radija B92, izjavio je da je odluka suda od velike važnosti za cijeli proces u slučaju rješavanja ubojstva. 'Činjenice da je, prema nalazu suda, NN lice izvršilo ubistvo, kao i da se nalagodavac ne pominje u optužnici, deo su narednih radnji koje će se dešavati u procesu različitih žalbi i Tužilaštva i odbrane', izjavio je Matić novinarima ispred Specijalnog suda.

'Presuda je takva kakva jest, ali mnoga pitanja i dalje ostaju bez odgovora', rekla je za Blic povjesničarka Branka Prpa, nevjenčana supruga Slavka Ćuruvije, koja je kobnog 11. aprila 1999. godine bila s njim u trenutku kada je ubijen. ‘Nema satisfakcije. Isto je kao i za ubistvo Zorana Đinđića, iza njega stoje pripadnici službe i to je to, ništa dalje. Tako je i u ovom slučaju’, rekla je Branka Prpa.

1/1