Novosti

Društvo

Što se dogodilo u Vojniću?

Unatoč svjedočanstvima, Domovinski pokret jedva je dočekao da incident u Vojniću nazove "očitim napadom iz mržnje prema svemu što je hrvatsko"

Large vojnic

Privođenje napadača iz Vojnića (foto Kristina Štedul Fabac/PIXSELL)

Vijest o napadu na biciklističkom maratonu u Vojniću već se prenijela uzduž i poprijeko domaćih medija. Ono što je zasad sigurno poznato jest da su se sudionici maratona, održanoga

povodom obljetnice osnivanja 110. brigade u Karlovcu, zaustavili u kafiću u mjestu Vojišnica u općini Vojnić, kada je na njih vozilom nasrnuo muškarac u alkoholiziranom stanju.

Pokušao je uletjeti na terasu kafića, a zatim krenuo prema parkiranim biciklima, ozlijedivši jednu od biciklistkinja. Policija je reagirala i pronašla 44-godišnjaka koji je brzo uhićen, a ozlijeđena biciklistkinja prevezena je helikopterom u KBC Zagreb, gdje se još uvijek liječi.

Iz Policijske uprave Karlovačke kazali su nam samo da je kriminalističko istraživanje još uvijek u tijeku i da je osumnjičeni priveden, te da je slučaj proslijeđen nadležnom državnom odvjetništvu. Dosad provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da se osumnjičeni muškarac, vozilom austrijskih nacionalnih oznaka, na parkiralištu kafića namjerno zaletio u parkirane bicikle. Zbog toga mu prijeti do 10 godina zatvorske kazne.

U svom su priopćenju iz udruge 110. brigade najavili da će “pomno pratiti pravne postupke protiv napadača kako bi se osiguralo da se kazneno djelo ne okarakterizira kao manji prekršaj”. Između ostalog, istaknuli su da su “svjesni da u sve ove dane kada traje 33. obljetnica osnutka 110. brigade u RH, a naročito u mjestima i selima oko Karlovca gdje žive ostaci ostataka bivše vojske srpskih pobunjenika mnoge iritira i sama pomisao na 110-tu, koji ne prestaju sanjati o neispunjenom snu za neku njihovu Veliku Srbiju".

Predsjednik udruge Srđan Fot medijima je ispričao da je osumnjičeni muškarac prije napada vikao “Što vi Hrvati tu radite, vas sve treba pobiti”. Tu priču ne potvrđuje napadnuta biciklistkinja Kristina Cerin, koja je medijima kazala da se takvih povika ne sjeća. “Sjećam se da smo došli na pauzu, ispred kafića. Parkirali smo bicikle i naručili pića. Sjećam se da sam primijetila čovjeka da stoji uz svoj auto sa strane i čudno i uznemirujuće nas gleda desetak minuta. Nisam htjela kontakt očima jer je sve izgledalo jako neugodno. Krenuo je autom, stao, čudno nas gledao. Zadnje čega se sjećam je škripa guma i u punom gasu krenuo je autom", ispričala je Cerin.

"On nije ništa govorio, on je samo gledao, tamo je sjedio, ne znam što ga je na to natjeralo. Da li kako smo mi bili obučeni, u kockicama... Uglavnom, čovjek nije bio normalan. On je to učinio i pobjegao s mjesta", kazao je za HRT Vladimir Latković, predsjednik BK Pedala Laganini iz Karlovca.

Unatoč ovim i ovakvim svjedočanstvima, Domovinski pokret jedva je dočekao napad “temeljem navoda očevidaca” nazvati “očitim napadom iz mržnje prema svemu što je hrvatsko”. Predsjednik stranke Ivan Penava pozvao je nadležne državne institucije da donesu "rezolutan odgovor kojim će prevenirati ovakve događaje i kojim će poslati poruku nulte tolerancije prema ugrožavanju naših građana i hrvatskog identiteta”.

S druge strane, karlovačka županica Martina Furdek Hajdin izrazila je uvjerenje da je riječ o izoliranom slučaju i da će se "suživot u općini Vojnić nastaviti u duhu tolerancije i međusobnog poštivanja". Zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac u saborskom je govoru na slobodnu temu kazao kako motive napada policija još treba utvrditi, ali i da se sigurno radi o napadu koji je “za svaku osudu”. Izrazio je nadu da “nitko od toga neće raditi ono što ne treba, a to je kolektivizirati krivicu i ljude koji tamo žive u miru i na miru nazivati ostacima poraženih snaga”.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više