Novosti

Stogodnjak

11. 9. – 18. 9. 1920.

Seljački nemiri u Hrvatskoj pažljivo se prate u Beogradu, pa otuda i ova vijest: ‘Vlada opće uvjerenje da su seljaci nasjeli talijanskim agentima i da su se dali zavesti. Ekscesi se dovode u vezu s proglašenjem nezavisnosti grada Rijeke’

Wc6ly1bfhjn5eicj0nvt5nq4zmt

Rijeka 1920. godine (foto WIkipedia)

Na proputovanju iz Ljubljane u Beograd u Zagrebu se kraće zadržao regent Aleksandar. Iako je posjet bio strogo inkognito za njega su ipak doznali mnogi Zagrepčani pa su odmah pohrlili prema kolodvoru. ‘Njegovo Veličanstvo proboravilo je nekoliko časaka na peronu u razgovoru s banom Laginjom i armijskim komandantom generalom Vasićem, a zatim se automobilom odvezao na Gornji grad. Okupljeni narod svuda mu je priredio srdačne i oduševljene ovacije, a na Markovom trgu pozdravio burnim poklicima… Stigao je i na 3. čin opere ‘Rigoletto’, a u čitavom kazalištu tada je provalilo urnebesno klicanje ‘Živio regent!’…pišu zagrebačke novine.

Kakve su političke prilike u okupiranoj Dalmaciji? Na to pitanje u listu ‘Novo Doba’ odgovara novoimenovani potpredsjednik dalmatinske vlade Uroš Desnica. ‘Teško nam je, a u zadnje vrijeme sve nesnošljivije. Prošlih dana Talijani su u Zadru objavili proglas u kojem kažu da je za njih pitanje ovoga grada riješena stvar. Ili će Zadar biti anektiran Italiji ili će biti pretvoren u prah i pepeo. Ovdje se očekuje dolazak D’Annunzia čiji je položaj na Rijeci postao neodrživ. Nakon proglašenja neovisne riječke države on želi otići sa svim počastima. No, kako se ne usuđuje vratiti u Italiju, jer mu se socijalisti groze smrću, pa kud će i kamo nego li admiralu Millu u goste. Millo inače u posljednje vrijeme podgrijava ideju da se ‘dalmatinsko pitanje’ riješi nekom vrstom autonomije…’ izjavio je uz ostalo Desnica.

Seljački nemiri u Hrvatskoj pažljivo se prate u Beogradu, pa otuda i ova vijest: ‘Vlada opće uvjerenje da su seljaci nasjeli talijanskim agentima i da su se dali zavesti. Ekscesi se dovode u vezu s proglašenjem nezavisnosti grada Rijeke, jer su uhvaćeni D’Annunzijevi agenti kod kojih su nađene karte i ostali špijunski materijal za poticanje nemira…’

Ujedinile su se sve crkvene pravoslavne oblasti u kraljevini (beogradska, karlovačka, crnogorsko-primorska i druge) i uspostavljena srpska patrijaršija. Za novog patrijarha imenovan je Nikolaj Žički a nosit će naziv srpski patrijarh pravoslavne crkve kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Uz brojne visoke goste iz Hrvatske svečanosti je prisustvovao i ban Matko Laginja.

Zemaljska vlada za Bosnu i Hercegovinu izdala je naredbu: ‘Svako lice koje želi putovati u Bosnu i Hercegovinu imade kod svoje nadležne redarstvene oblasti ovakvu ispravu nabaviti, jer mu inače nije moguće doputovati na odredište, već će ta osoba na granici biti zaustavljena…’.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više