Novosti

Stogodnjak

16. 10. – 23. 10. 1920.

Žestoku borbu, ali za vlastita prava i narušeni mu moralni integritet, započeo je i srpski pjesnik Ljubomir Micić kojem su gradske vlasti uskratile pravo boravka u Zagrebu

Large 3stogodnjak

Ljubomir Micić (foto Wikipedia)

Zametnula se najprije blaga svađa i galama, pa onda žestoke prijetnje i zamalo tučnjava i na kraju rezolutan zahtjev za razlazom. I sve to na godišnjoj skupštini tek nedavno ujedinjenog srpskog i hrvatskog sokolskog društva u Zagrebu. Incident su izazvali frankovci, a novine tim povodom pišu: "Oni naime traže da se izglasa nepovjerenje prema dosadašnjem upravnom odboru i da se bira novi. Razloge nije nitko ni dovoljno naveo, a još manje dokazao. Dokaz bi imao da bude glasanje dovedenog mnoštva koje se zadnjih mjeseci okupljalo po zagrebačkim vinotočjima i veselicama. Ispisali su i jedan letak u kojemu zovu na borbu protiv Srba, jer da se u Sokol uvađa ćirilica i da se time omalovažavaju stari članovi…" Na kraju se i glasalo o povjerenju starom sokolskom upravnom odboru: za njegovu smjenu, na veliku žalost frankovaca, glasalo je samo 10 delegata, dok ih je ostalih 40 glasalo protiv smjene. Poslije toga uslijedili su frankovački napadi preko nekih medija, a na najžešćem udaru našao se Srbin Dušan Bogunović, jedan od čelnika Sokola.

 

Žestoku borbu, ali za vlastita prava i narušeni mu moralni integritet, započeo je i srpski pjesnik Ljubomir Micić kojem su gradske vlasti uskratile pravo boravka u Zagrebu. "Osuda je izrečena na moju štetu, bez pravnog temelja i bez preslušavanja svedoka, što se u ovakvim slučajevima redovno čini", piše Micić u novinama svoj j'accuse! "Moja me stanodavka bezrazložno već mesecima redarstveno i sudbeno progoni, uz pomoć predsjednika javnih nameštenika dr. V. Benkovića. Razlog: nisam se dobrovoljno, na njezin zahtev, iselio iz stana da ga može, uz lihvarsku cenu, iznajmiti… Gospodin Benković, moj lični neprijatelj još iz blažene Austrije, potpomaže u praksi interes spomenute kućevlasnice, koja je tipičan primer današnjeg društva, jer stiče novac na grbači raje i sirotinje…" Na kraju pisma pjesnik se zaklinje da će prije završiti u zatvoru, nego što će dobrovoljno napustiti stan i Zagreb, te kaže: "O, grešnice stara, što ti sve meni ne učini!"

 

Uz 25-godišnjicu preseljenja kazališta iz zgrade na Markovu trgu u donji grad Zagrepčanima je uprizoreno "Zidanje Skadra", drama srpskog pjesnika iz Kistanja Mirka Korolije koji trenutačno leži teško bolestan u Bolnici sestara milosrdnica. Novine podsjećaju na tužnu Korolijinu sudbinu u vrijeme Austro-ugarske kad je bio "izložen progonima, hapšenjima i torturama i kad su propale sve bilješke i nacrti ove njegove drame" koja je, kako piše Milan Begović, "prvi zreli, sočni, bujni plod u pomlađenoj bašti našega duhovnog života…"

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više