Novosti

Stogodnjak

3. 10. – 30. 10. 1920.

Službene "Narodne Novine" objavljuju upute "kako se imadu provesti izbori za konstituantu": "Prvi puta ne glasuje se za pojedinoga kandidata, već za listinu koja sadrži više kandidata. Glasovanje je i prvi puta tajno"

Large stogodnjak

(foto Goran Stanzl/PIXSELL)

U posjetu Zagrebu nalazi se poznati srpski političar i ministar unutrašnjih poslova Milorad Drašković. Novine koje izlaze u hrvatskoj metropoli posebno ističu njegove govorničke sposobnosti, pa tako citiraju mnoštvo njegovih izjava, izrečenih na zagrebačkom skupu Demokratske stranke, a u povodu predstojećih izbora za ustavotvornu skupštinu. Uz ostalo i ove: "Tko neće brata za brata, hoće tuđina za gospodara". Ili: "Mislim da smo po političkoj svesti jedan od prvih naroda u Evropi, a međutim poslednji završavamo jedan posao koji su pre nas završili i bolji i gori…" Pa: "Jugoslavija nije dana na raspolaganje ni Paveliću, ni Pribićeviću, ni Laginji, ni Davidoviću, ni Pašiću… Svi su oni pozvani da njoj služe, a ne da raspolažu njome…" Zatim: "S protivnicima ove države ne treba praviti nikakvu koncesiju. Ima u Beogradu onih koji u novinama progone latinicu, vidjevši u njoj antisrpsku opasnost. A to su isti oni koji su štampali novine latinicom za vrijeme okupacije Srbije…" Onda: "Ona Velika Srbija koju oni hoće to je Mala Srbija. Najveća je ona Velika Srbija koja je danas u Jugoslaviji…" I ovo: "Rđavi su oni Srbi koji hoće prevlast nad svojom braćom, ali su rđavi i oni Hrvati koji trpe tu prevlast…" I na kraju: "Pitanja o prevlasti i hegemoniji Srba ističu oni koji plaču za ćirilicom i lažno plaču nad starom srbijanskom zastavom i grbom, oni koji su tražili spas srpstva u okviru habsburške monarhije…

Službene "Narodne Novine" objavljuju upute "kako se imadu provesti izbori za konstituantu". Navodi se da se "prvi puta u našoj povijesti ne glasuje za pojedinoga kandidata, već za listinu koja sadrži više kandidata. Glasovanje je i prvi puta tajno, a pravo izbora je opće i jednako, tj. pravo biranja ima svaka muška osoba s navršenom 21 godinom, ako je u vrijeme sastava izbornih listina bila državljanin kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Ne mogu glasovati oficiri aktivni i u nedjelatnom odnosu, te vojnici pod zastavom, kao ni osuđenici (skitnice, kradljivci, prevaranti i drugi…) i osobe koje su bez odobrenja vlade stupile službu strane države… Isto tako izbori će se vršiti po proporcionalnom (srazmjernom) sistemu, tj. tako da neće samo kandidati one listine za koju je pala natpolovična većina glasova, biti izabrani, nego se i od onih kandidatskih listina koje su dobile manji broj glasova, uzima izabranima onoliki broj kandidata, koji odgovara razmjeru predanih glasova… Zakon najstrože zabranjuje svaku prisilu i svako nasilno djelovanje na glasača, kojim bi ga se htjelo prinuditi da glasuje za ma koju stranku…" kaže se uz ostalo u uputama.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više