Novosti

Stogodnjak

8.1.1921 - 15.1.1921

Sabor srpsko-pravoslavnih episkopa i visokog pravoslavnog klera odbio je konačno zahtjev nižeg pravoslavnog svećenstva da se svećenici, koji ostanu udovci, mogu po drugi put vjenčati Stogodnjak (563)

Large crkva

(foto Stefan Tomašević/ATAImages/PIXSEL)

Dolazak brojnih ruskih izbjeglica u zemlju pokrenuo je lavinu priča kako se "one nastanjuju ovdje iz čisto političkih razloga, kako bi od strane vlasti bile upotrijebljene u borbi protiv nekih ovdašnjih političkih stranaka…" Tim su povodom vlasti u Beogradu izdale službeno saopćenje u kojem – po "Narodnim novinama" - stoji da "takve priče šire zlonamjerni i rastvorni elementi koji žele iskoristiti svaku priliku da u naš narod unesu zabunu i spriječe sređivanje prilika u državi…" U vladinu saopćenju, koje u cijelosti prenosi spomenuti list, također se kaže: "Na stotine hiljada Hrvata, Srba i Slovenaca proživjelo je i upoznalo u Rusiji strahote boljševičke vladavine, krvoprolića domaćega rata, te time uzrokovanu bijedu i nevolju. Ovi će naši ljudi najbolje razumjeti razloge koji su prisilili milijune Rusa da privremeno ostave svoju domovinu, dok se tamo narod ne uzmogne otresti strahovlade oboružane manjine, koja sada tamo gospodari na temelju puke sile. Sve evropske države bez razlike primile su ruske izbjeglice i to u daleko većem broju nego naša država…

 

Sabor srpsko-pravoslavnih episkopa i visokog pravoslavnog klera odbio je konačno zahtjev nižeg pravoslavnog svećenstva da se svećenici, koji ostanu udovci, mogu po drugi put vjenčati. Po toj odredbi traži se da se oni svećenici, koji su se već vjenčali po drugi put, bezuvjetno rastave od žena, a oni, kao i svećenici koji su ih vjenčali, podvrgnu crkvenom sudu i kaznama. Protiv ove odredbe crkvenih vlasti niže svećenstvo bi trebalo uskoro raspravljati na zajedničkom sastanku u Beogradu. Inače, sva se beogradska štampa odlučno stavila na stranu nižeg svećenstva, gorljivo podržavajući njihov zahtjev.

 

Iz Trsta stiže vijest da „srpske trupe zaposjele otok Rab, prije ratifikacije Rapallskog ugovora…"Prema informacijama Ministarstva vanjskih poslova u Beogradu „otok nije zaposjednut, jer se na njemu nalazi samo nekoliko četa, kao i riječkih legionaša koji također nisu ispraznili otok…". Prema istim informacijama otok "nije zaposjednut uslijed ukaza beogradske vlade, već na inicijativu lokalnih vojnih zapovjedništava…"

 

Svi pravoslavni vjernici, čija je najbliža rodbina pokopana na polju 7. zagrebačkog groblja Mirogoj, dobili su službenu obavijest da će "svi grobovi 3. reda, nakon što je proteklo 15 godina od sahrane, biti prekopani, kako je predviđeno grobljanskim statutom, a iskopane kosti prenesene u drugu, skupnu, za tu svrhu priređenu grobnicu. Ako rodbina pokojnika ne želi da se posmrtni ostaci njihovih najbližih pokopaju u zajedničku grobnicu, moraju do 15. siječnja naručiti novi grob u 1. ili 2. grobljanskom redu… gdje će iskopane kosti biti prenesene i pokopane…"

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više