Novosti

Stogodnjak

22.1.1921. – 29.1.1921.

Ugledna zagrebačka Srpkinja i poznata humanitarka Olga Peleš-Krnic uputila je javni poziv za pomoć u zbrinjavanju ruskih izbjeglica. Ona podsjeća da "Rusija proživljava teške, krvave dane, svoje muke preporod"

Large glina

Zagrebačke Novosti u podužem se članku bave položajem slavenske manjine u okupiranoj Istri, pa uz ostalo pišu: "U Istri se nalaze plemenski tri dosta jako izražena tipa našeg naroda. To su starosjedioci u Liburniji, Bezjaci u kotlini Fojbe i na lijevoj obali Mirne, te 'Vlasi', zadnji doseljenici koji su ovdje došli u 17. stoljeću iz Crne Gore i Dalmacije. Njih ujedno ima i najviše, a žive u puljskom, porečkom i južnom dijelu pazinskog kotara. U tim krajevima gotovo i nema Talijana koji bi se bavili poljodjelstvom. Talijani su se povukli u male gradiće, gdje su ili trgovci, kramari i činovnici, a uz more lučki radnici, mornari ili ribari. Zadnjih godina prije rata naši su i u gradovima počeli zauzimati pozicije, ali rat je sve promijenio… Slično je i u koparskom kotaru, u Trstu i njegovoj okolici i u Goričkoj… Nacionalna svijest naših u Veneciji Guliji je danas jaka, ali je politička organizacija slaba, gospodarskih organizacija gotovo i nema, pa i tu treba mnogo sustavnog rada i mnogo sposobnih i poštenih radnika. I tu smo sada pred novim problemom. Koji će se naši ljudi vratiti u Italiju i kakvi će im životni uslovi tamo biti? Ostaju dvije mogućnosti: služba Italiji ili potpora naše javnosti u Jugoslaviji – ili pak i jedno i drugo. Kako će naši moći služiti u Italiji? Ta je stvar važna i za Beograd. Jer, Talijani su spalili tršćanski i puljski 'Narodni dom', a talijanski oružnici su im u tome, nema sumnje, pomagali. Talijani su porušili i jednu našu tiskaru u Pazinu, pokušali spaliti 'Narodni dom', a oružnici su im opet pomagali…"

 

Ugledna zagrebačka Srpkinja i poznata humanitarka Olga Peleš-Krnic uputila je javni poziv za pomoć u zbrinjavanju ruskih izbjeglica. Ona podsjeća da "Rusija proživljava teške, krvave dane, svoje muke preporoda. Golema i silna kolijevka slavenstva pružila se u dva svijeta ko neizmjerno more, a nije ni čudo što ju je zahvatio bijesni orkan…", stoji uz ostalo u spomenutom javnom pozivu Olge Peleš-Krnic.

 

Zbog stalnih rudarskih štrajkova i pobuna rudara širom zemlje donesena je uredba o službenom postupanju u takvim slučajevima. U uredbi se uz ostalo navodi da će "u rudnicima u Kraljevini, ministar vojni, na predlog ministra šuma i rudnika i ministra unutrašnjih dela ukazom biti pozvan na vojnu vežbu potreban broj rudarskih službenika i radnika, starih između navršene osamnaeste pa do navršene pedesete godine života, i to na neograničeno vreme… U isto vreme u slučaju štrajka, nereda i pobuna vojni organi preuzimaju komandu nad tim rudnicima, a svi zaposlenici se podvrgavaju vojnoj disciplini…"

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više