Novosti

Stogodnjak

Godišnjica Vidovdanskog Ustava 

"Vidovdan je svojom tragedijom donio naciji moralno podignuće koje je dovelo do oslobođenja i do jedinstva. I danas, kad se udaraju ustavni temelji našoj državi, moramo najviše shvaćati pouke Vidovdana: budimo složni i jedinstveni"

Large vidovdanski ustav

Naslovnica Vidovdanskog ustava

Izglasan je dugo najavljivani Ustav Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Dogodilo se to na sam Vidovdan. Prihvaćen je s 223 glasa, dok ih je 35 bilo protiv. Ustav je uveo djelomično ograničeni građanski parlamentarizam uz monarhijski oblik vladavine i unitarističko državno uređenje. Tim povodom zagrebačke Novosti na naslovnici pišu: "Ne kanimo na današnji historijski dan pisati historijska razmatranja, redati događaje i sentimentalno spominjati stare slavne junačke dane... Mi smo se utapali u prošlosti i to nas je dovelo do toga da smo ignorirali sadašnjost… Mi smo se rascijepili i zavadili oko toga tko je od nas bio u prošlosti slavniji i veći… Vidovdan je u našoj historiji simbol tragedije i moralne katarze. On nam daje poduke da nas tragedija uvijek čeka baš onda kad smo međusobno pocijepani i zavađeni. Vidovdan je svojom tragedijom donio naciji moralno podignuće koje je dovelo do oslobođenja i do jedinstva. I danas, kad se udaraju ustavni temelji našoj državi, moramo najviše shvaćati pouke Vidovdana: budimo složni i jedinstveni…"

 

Na regenta Aleksandra, koji se sa svojom svitom vraćao s polaganje zakletve na novi Ustav, u centru Beograda je, s jedne nedovršene zgrade, bačena bomba. Atentatora Spasoja Stejića, soboslikara iz Turske Kanjiže, uhvatili su okupljeni građani i predali ga policiji. Bomba je eksplodirala još u zraku, pa regent Aleksandar, a i nitko iz njegove pratnje, nije ozlijeđen. Novine podsjećaju da se Stejić, kao austrougarski vojnik u Prvom svjetskom ratu predao u rusko zarobljeništvo i prišao Dobrovoljačkom korpusu Srba, Hrvata i Slovenaca u Odesi. S Korpusom je sudjelovao u borbama na frontu u Dobrudži, pri čemu je teško ranjen. U Jugoslaviju se vratio 1919.

 

U Ljubljani se, pišu slovenske novine, ovih dana zatekao izvjesni Pajo Dopuđa, "atleta i komični glumac iz Pakraca, koji nastupa na turneji cirkusa Renlow. U ljubljanskom hotelu 'Slon' uhapsili su ga detektivi i odveli na policiju, jer se jednom prikrivenom policajnom agentu povjerio da je u važnoj boljševičkoj misiji u Jugoslaviji i na Balkanu. Prilikom hapšenja kod njega je pronađena i veća količina novca…"

 

U selo Petrovo, blizu Novog Sada, iz Hrvatske je prispjelo nekoliko agitatora Radićeve Seljačke stranke, želeći u svoje redove privući tamošnje Slovake. "Ovi su ih neko vrijeme slušali, no onda su počeli rogoboriti, pa su ih na koncu pograbili, svezali velikim užetom, natovarili kao klade u zaprežna kola i odvezli u vojnu komandu u Novi Sad. Vojne vlasti nisu znale što će s njima, pa su ih predale civilnim vlastima…" pišu novine.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više