Novosti

Stogodnjak

Čovjek sa srebrnim oklopom

10. 12. – 17. 12. 1921: U Sarajevu je uhapšen Mojsije Papo, kojeg su prozvali – čovjek sa srebrnim oklopom. Na sebi je imao kaput sašiven od srebrnih kovanica – težak 44 kilograma, a u specijalnim džepovima još 20 kilograma srebrnjaka i 1500 dolara

Large stogodnjak

(foto Žarko Bašić/PIXSELL)

Neki evropski listovi u posljednje se vrijeme dosta bave političkom i privrednom situacijom u Jugoslaviji – češke medije unutrašnjopolitička situaciju u zemlji podsjeća na neku – seosku republiku, u kojoj glavnu riječ vodi Stjepan Radić. "Taj je Radić" – piše, primjerice, praška Tribuna – "suhoparni knjiškar koji nikada nije bio, niti će ikada biti političar, ali on je pravim kraljem svoje seoske republike Hrvatske, jer je verziran u kontaktu s narodom… S druge strane su pak srpski radikali i njihova velikosrpska ideja. Konsolidacija Jugoslavije je zapravo problem krajnjeg provincijalizma…"

 

Održani su izbori za zagrebačko gradsko zastupstvo. Najviše mandata, čak 36, osvojio je Hrvatski blok, demokrati su dobili šest, komunisti, tribunaši i cionisti po dva, socijalisti i klerikalci po jedan, dok su radikali ostali bez mandata.

 

Medijska senzacija stiže iz Beča. Tu je poznati ruski general u egzilu Azabajev položio ispit za - postolarskog majstora! Mediji pišu da se general "poslije sloma u Rusiji potajno bavio postolarskim zanatom, kako bi preživio, ali je pred boljševicima morao pobjeći u Beč, gdje je također svoj svagdanji hljeb zarađivao postolarijom. Sada ima pravo da se i ovdje etablira kao postolarski majstor, a ne kao general…" pišu bečke novine.

 

Neobičnu priču objavljuju sarajevske novine: barunica Suzana Madarassy-Beck, poznata u najotmjenijim peštanskim krugovima kao žena izuzetne ljepote, podnijela je protiv svoga muža, veleposjednika Vamoschera, tužbu zbog – bigamije. I ništa tu ne bi bilo čudno da barunica nije još 1911., samo godinu dana poslije vjenčanja, podnijela sudu zahtjev za – rastavom braka. Peštanski sud se o toj brakorazvodnoj tužbi nikad nije očitovao, a baruničin suprug u međuvremenu se doselio u Sarajevo, prešao na islam i uzeo jugoslavensko državljanstvo. Vamoscher je pozvan na sarajevski sud gdje je izjavio: "Da, oženio sam se s damom koja se preziva Bezereny. Po zakonima svoje nove domovine kao musliman imam pravo na više žena, pa me se mađarski zakoni ništa ne tiču…"

 

U Sarajevu je uhapšen neki Mojsije Papo, kojeg su odmah prozvali – čovjek sa srebrnim oklopom. Naime, u trenutku hapšenja on je na sebi imao kaput sašiven isključivo od srebrnih kovanica. Kad su kaput skinuli s njega nisu mogli povjerovati – bio je težak 44 kilograma. Ali to nije bilo i sve – u specijalnim džepovima kaputa imao je Mojsije još 20 kilograma raznih srebrnjaka i nešto papirnatog novca. Oko 1500 dolara.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više