Novosti

Stogodnjak

Kadija te tuži, kadija ti sudi!

7. 10. – 14. 10. 1922: Što je nakon gromoglasnih najava urađeno na obećanom socijalnom i ekonomskom uređenju države? Ukratko, ništa! To je opći zaključak nekih zagrebačkih, sarajevskih i beogradskih listova

Large stogodnjak

(foto Grgo Jelavić/PIXSELL)

Što je nakon gromoglasnih najava urađeno na obećanom socijalnom i ekonomskom uređenju države? Ukratko, ništa! To je opći zaključak nekih zagrebačkih, sarajevskih i beogradskih listova koji se svako malo bave davno najavljenim ustavnim promjenama koje su uglavnom ostale mrtvo slovo na papiru. Sloboda rada je zajamčena, kaže uz ostalo, ustav. Ali, rade uglavnom oni koji su podobni i stranački opredijeljeni, kažu novine. Radna snaga je pod zaštitom države, piše u ustavu. Zato se događa da žene i nedorasli rade najteže poslove i pritom su još slabo plaćeni, dodaju novine. Država ima u interesu cjeline, a na osnovu zakona, pravo da intervenira u ekonomskim odnosima građana u duhu pravde i uklanjanja društvenih suprotnosti, govori ustav. Po onoj narodnoj: kadija te tuži, kadija ti sudi! Zrak stoji pod zaštitom države, jamči ustav. Ali od zraka se ne živi, gospodo, upozoravaju novine. Lihvarstvo i zelenašenje najstrože je zabranjeno, govori ustav. Ali o korupciji, koja cvjeta, u ustavu ni riječi, ponavljaju novine… Uglavnom, takva nam je država! Koja mnogo obećava, a malo daje!

 

Miloša Čeprkan hoda po Baniji od sela do sela i okuplja ljude oko sebe, po uzoru na slijepog narodnog guslara i pjevača Vasu Erora (koji je umro u kolovozu 1911). Najčešće obilazi sajmove i crkvene zborove gdje započne svoje deklamiranje narodnih umotvorina. Sipa ih kao iz rukava. Poput: učini dobro, ne boj se; učini zlo nadaj se! Ne maste riječi kupus! Ne gleda se kakva je kokoš, no kakva jaja nosi! Pouka je dug put, a primjer najkraći! Dobro umije zapovijedati onaj koji umije slušati! Ako ne možeš biti lijepa koliko hoćeš, možeš biti dobra i valjana baš koliko ti je volja! Bolji je ukor od mudroga, nego hvala od ludoga..!

 

U razmaku od samo nekoliko mjeseci sarajevska državna bolnica bila je tri puta poprište neobične pobune prostitutki! O onoj posljednjoj novine ovako izvještavaju: "Među prostitutkama na liječenju, zavladalo je veliko nezadovoljstvo. Ogorčene su na bolničku upravu, jer im ne posvećuje dovoljno pažnje, a naročito zbog navodno slabe hrane. Došlo je do sukoba ovih bolesnica i nekih bolničara, a kad je jedna prostitutka u znak protesta razbila lavor, uprava bolnice zatražila je intervenciju policije. Tek tada je nastalo pravo komešanje. Na uređujućeg stražara navalilo je oko 60 bludnica, od kojih je jedna gvozdenom šipkom ometala uredovanje. Iznenađeni bolesnici s drugih odjela prestravljeno su gledali ovaj opšti metež… Kad je njihova ratoborna drugarica ipak uhapšena, ove su bludnice demonstrativno napustile svoje bolesničke odaje i navalile na kuhinju i još neke objekte. Potom su se zabarikadirale u jednu prostoriju, zatvorivši vrata velikim ormarom. Ipak, policija je uspjela razvaliti vrata, a sedam glavnih izgrednica je uhapšeno…"

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više