Novosti

Stogodnjak

Nesposobno činovništvo

7. 1. – 14. 1. 1922: "Naša država ima više činovništva nego što ga može uzdržavati. A što je još gore velika je većina toga činovništva – nesposobna. Posljednjih godina u državnu službu ušlo je mnogo činovnika, ali bez potrebne školske spreme i golom protekcijom"

Large stogodnjak

(foto Hrvoje Jelavić/PIXSELL)

Zanimljiv članak o sve većem broju činovnika u svim dijelovima državne uprave objavljuju zagrebačke Novosti: "Naša država ima više činovništva nego što ga može uzdržavati. A što je još gore velika je većina toga činovništva – nesposobna. Doznaje se da je posljednjih godina u državnu službu ušlo mnogo činovnika, ali bez potrebne školske spreme i golom protekcijom. Sada se ipak nešto pokrenulo, koliko se čini. Vrlo brzo će se, kažu, sačiniti popis svih činovnika s podacima kako su, zašto i gdje zaposleni, ali i promaknuti. Čim se srede ti popisi utvrdit će se tko može, a tko ne može ostati u državnoj službi. Mnogo se govori i o tome da će svi činovnici koji su u posljednje dvije godine promaknuti pod sumnjivim okolnostima biti vraćeni na položaje iz 1918. godine…", pišu Novosti.

 

Mnoge novine prenose izjavu talijanskog komunističkog zastupnika Lazzaria koji je nedavno boravio u Moskvi, kod "dobrog prijatelja Lenjina". Sada se s tog putovanja vratio višestruko razočaran. "U Lenjinovom predsoblju našao sam 20 žena, koje su sve bile lijepe i vrlo privlačne. U Firenci bi haljina za svaku od njih stajala oko 15.000 lira, a dvije od tih dama bile su od glave do pete prekrivene dijamantima. Kad sam u Moskvi pitao čemu te žene, odgovorili su mi: "To je učiteljev harem…" Ali, nije Lenjin jedini koji ima harem. To imaju Trocki i Zinovjev, ali je njihov harem mnogo manji…"

 

U brzim vlakovima koji saobraćaju između Zagreba i Beograda uvedeni su u promet vagoni s trećim razredom, što znači da će njime moći putovati i oni najsiromašniji. Zagrebačka direkcija željeznica tim povodom obavještava da je riječ "samo o noćnim vlakovima broj 5 i 6 koji polaze iz Zagreba u 17, odnosno iz Beograda u 22 sata…"

 

Jovo Čaruga ipak nije pao u ruke pravde, kako je najprije bilo javljeno. Razbojnik kojeg je ubio oružniku Mikleušu samo je imitirao znamenitog Čarugu i to platio glavom. Novine podsjećaju da je sve više imitatora, a jedan od njih je i stanoviti Šarok kojeg žandari bez uspjeha love. "On je zdrav i nadaren seljak pravoslavne vjere. Svako malo žandari se zalete …ne bi li Šaroka uhvatili na spavanju, ali on je lukaviji pa im i dalje uspješno izmiče…"

 

Na željezničkoj pruzi između Mitrovice i Rume brzi vlak naletio je na stado volova. Goniči ne samo da nisu vidjeli vlak, već ni rampa na putnom prijelazu nije bila spuštena. Epilog: lokomotiva vlaka usmrtila je 34 vola, a "prednji dio lokomotive, kad je vlak stigao u Beograd, bio je sav od krvi, mesa i dlaka, pa se nekoliko siromaha otimalo za najočuvanije komade govedine…"

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više