Novosti

Stogodnjak

Novinar zaprijetio, a detektiv pobjegao

1. 4. – 8. 4. 1922: Talijanski list Perseveranza vraća nas u davnu 1897. godinu da bi nam, nakon 25 godina, otkrio jednu zanimljivost s vjenčanja talijanskog kralja i crnogorske princeze Jelene u rimskoj crkvi Marija degli Angeli

Large stogodnjak

Crkva Santa Marija degli Angeli u Rimu (foto Wikipedia)

Velika većina novina sve se više bavi – skupoćom u zemlji, navodeći da "cijene i dalje divljaju, da i dalje vrtoglavo rastu, da se vraćamo u vrijeme neposredno iza rata, kad su trgovci zaprijetili da će nas baciti na koljena, ako ne podignemo cijene proizvoda, posebno živeža…" Neki dodaju: "Radnici traže povišice, pa nema sumnje da će skorih dana slijediti i kod drugih…" Drugi pak zaključuju: "Pretjerana skupoća…i pretjerani zahtjevi uposlenih opasni su za cijeli naš privredni život. Akcija protiv skupoće mora se voditi energično i ozbiljno i ne smije se izgubiti u demonstracijama i velikim riječima…. Tako se neće postići ništa. Kod akcije protiv skupoće treba u prvom redu poštovati pravednost".

 

Talijanski list Perseveranza vraća nas u davnu 1897. godinu da bi nam, nakon 25 godina, otkrio jednu zanimljivost s vjenčanja talijanskog kralja i crnogorske princeze Jelene u rimskoj crkvi Marija degli Angeli. List piše: "Prilikom vjenčanja bilo je određeno novinarima vrlo nezgodno mjesto, otkuda nisu mogli skoro ništa ni vidjeti, ni čuti. Reporter jednoga lista ipak se snašao, pa je podmitio zvonara crkve da ga pusti iza oltara. Tu ga je pronašao tajni policista i sav u užasu, misleći da je riječ o kakvom anarhisti ili atentatoru, došuljao se do novinara i zgrabio ga za rukav. 'Što vi radite tu?' upitao ga je šapatom. 'Ja sam novinar i pišem izvještaj' uzvratio je isto šapatom. 'To je bezobrazno. Odmah morate napustiti ovo mjesto', šaptao je detektiv dalje. 'Koješta', odgovorio mu je novinar, ali sada malo glasnije, od čega se detektiv ukočio od straha, jer se u crkvi mogla čuti muha. 'Uhapšeni ste i odmah pođite sa mnom', nije odustajao detektiv, pograbivši novinara za rame. 'Ako me odmah ne pustite na miru vikat ću iz svega glasa. Štoviše, riknut ću kao bik' zaprijetio je novinar, a detektiv pobjegao. Tako je ovaj novinar imao najbolji izvještaj s vjenčanja, a mi, nakon toliko godina, otkrivamo i zašto…" navodi Perseveranza.

 

Neobična priča iz Darde, kraj Osijeka. Tu, u jednoj kući, sa četiri žene i osmero djece živi stanoviti Janoš Denk, star oko 50 godina. Žene mu imaju između 18 i 20 godina. S prve tri, kako piše lokalni list, Denk je bio sudbeno rastavljen. U međuvremenu se oženio i po četvrti put, što je bio signal za prethodne tri žene da mu se vrate u isto vrijeme, s istim obrazloženjem: "Na sudu je lagao da smo ga mi ostavile, pa smo se zbog toga vratile, da bi dokazale njegovu laž…"

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više