Novosti

Stogodnjak

Osnutak parobrodarskog društva iz patriotizma

21. 6. – 28. 6. 1924: Parobrod Eurydamus dobio je novo ime – Jugoslavija. To iz londonske luke javlja Nikola Vukosavljević, upravitelj stroja preimenovanog broda. "Parobrod je vlasništvo 'Jugoslavensko-amerikanskog društva' i kapacitet mu je 8300 tona"

Large stogodnjak

(foto Facebook)

I dalje se vode medijske polemike oko toga treba li kralj konačno, snagom svog autoriteta, intervenirati u višemjesečnoj krizi vlade. Tako da udari šakom o stol i smiri političke strasti s jedne i druge strane, kako pišu jedne beogradske novine. Druge pak, zagrebačke, zagovaraju:

"Ako su Hrvati u svojoj većini protiv vlade, oni onda treba da ustanu protiv te vlade, a ne kralja. Vlada je odgovorna za čine kraljeve, a ne kralj za vladine čine. Ako su Hrvati u svojoj većini protiv režima, onda treba da se bore protiv režima, ne dirajući kralja. Tko na kralja svaljuje odgovornost za režim, postavlja ustavni princip na glavu. Ako su Hrvati u svojoj većini protiv izvjesnih članova vidovdanskog ustava, oni treba da se bore za reviziju tih članova, a ne i protiv prvog člana Ustava, po kojem je naša država kraljevina.

Kralj je glava države, drugi ustavni faktor, jak i moćan činilac, po svom položaju, po svojim pravima i dužnostima prema državnoj i narodnoj cjelini nad strankama i nad plemenima, a naš sadašnji kralj je uz to još i čuvar ustava i parlamentarnog principa, što je dokazao mnogo puta, a naročito tokom ove krize. Pored toga on je Jugoslaven i nije njegova krivnja što naša kraljevina nije prozvana Jugoslavijom… Naš kralj nema i ne može imati drugog interesa do interesa širokih hrvatskih i srpskih narodnih slojeva, tj. da u kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca zavlada pravda i poštenje u vrhovima države i da između Srba, Hrvata i Slovenaca zavlada zbiljska jednakost u zbiljskoj slobodi…"

 

Parobrod Eurydamus dobio je novo ime – Jugoslavija. To iz londonske luke javlja Nikola Vukosavljević, upravitelj stroja preimenovanog broda na kojem je već istaknuta jugoslavenska zastava. "Parobrod je vlasništvo 'Jugoslavensko-amerikanskog društva' i kapacitet mu je 8300 tona", javlja Vukosavljević i dodaje da su "spomenuto društvo osnovali bogati Jugoslaveni, Dalmatinci, koji žive u Americi (Petrinović, Baburica, Banac i drugi).

U zadnja tri mjeseca ovo je već drugi parobrod kojeg je društvo kupilo, a flota će – po najavama – biti još veća. Važno je napomenuti da su se ovi naši ljudi, koji su inače mogli svoj kapital učiniti bezuvjetno rentabilnijim, odlučili na osnutak parobrodarskog društva najviše iz patriotizma, kako bi uposlili one stotine naših kapetana i hiljade mornara, koji na našoj obali stradavaju od gladi i besposlice…"

 

Nikola Marković, predsjednik sudbenog stola u Osijeku, pročitao je presudu razbojniku Jovi Stanisavljeviću Čarugi i njegovim ortacima. Čaruga i Pavao Prpić – Veliki osuđeni su na smrt vješanjem, bez prava na pomilovanje. Na smrt vješanjem osuđeni su također Nikola Mihaljević i Ivan Selthofer, ali uz prijedlog da mogu tražiti pomilovanje. Luki Šulentiću i Mati Krmpotiću izrečena je kazna od po 20 godina teške tamnice, Marko Bojanić osuđen je na 16 godina, Stjepan Šikić na 15 godina, Marko Drezgić i Dragutin Kovačević na po 10 godina, Jure Jurković i Nikola Prpić na po pet godina, a Mile Lončar i Mile Rupčić na po osam mjeseci teške tamnice.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više