Novosti

Stogodnjak

Političko nekrofilstvo

30. 4. – 7. 5. 1921: Mi smo kroz političko nekrofilstvo odgojili čitavu generaciju koja nije imala smisla za realnost", pišu zagrebačke Novosti, komentirajući sklonost političara i kvazi-patriota da veličaju prošlost, kako bi sebi dali važnost u sadašnjost

Large pxl 080903 288

(foto Josip Maljak/PIXSELL)

"Naš se narod ne sjeća toliko najslavnijih časova Dušanova carstva i Krešimirova kraljevstva, koliko se sjeća tragedije na Kosovu polju i Bečkom Novom Mjestu. Ali ova uspomena na mrtve i prošla vremena ne smije se pretvoriti u jednu nezdravu pojavu, koje se zove političko nekrofilstvo i od kojega smo bolovali i još uvijek bolujemo, naročito mi Hrvati. Proslave mrtvih junaka ne smiju uzrokovati onu političku sentimentalnost, da vječito oplakujemo slavnu prošlost, a ignoriramo i preziremo sadašnjost… Mi smo kroz političko nekrofilstvo odgojili čitavu generaciju koja nije imala smisla za realnost", pišu zagrebačke Novosti, komentirajući sklonost političara i kvazi-patriota da veličaju prošlost, kako bi sebi dali važnost u sadašnjosti.

 

Slaveći Prvi maj u našoj mladoj i novoj državi moramo se sjetiti rada koji će koristiti narodu što živi u toj državi! Rad za narod mora počivati na zdravim i modernim principima istinske demokracije i socijalne pravde! Samo pravednost koja omogućava život dostojan čovjeka omogućit će nam razvoj moralnih i intelektualnih vrlina. Prosvjeta, znanje i umijeće – to je budućnost naše zemlje, a kroz njih Prvi maj neće biti samo blagdan jedne klase, nego i cijele naše jugoslavenske nacije! Bili su to samo neki od naglasaka iz novinskih poruka, upućenih stanovnicima kraljevine SHS, a u povodu Prvog maja, međunarodnog praznika rada, koji je ove godine bilo – zabranjeno slaviti!

 

U Niš je, iz Bitolja, u okovima dopremljen pravoslavni svećenik Sotir Nećović koji je za vrijeme bugarske okupacije počinio teška zlodjela, postavši uz ostalo i vođom jedne komitske bande koja je ubila više od 150 osoba, među njima najviše svećenika, žena i djece. Najprije je osuđen na smrt, a zatim mu je kazna preinačena u 20 godina zatvora. U Niš je dopremljen kako bi ga vladika imotski Irinej, u odsustvu niškog vladike Dositeja, izopćio. Nećoviću su u crkvi najprije pročitana sva njegova zlodjela i dokazi, onda mu je svučeno svećeničko ruho, da bi mu na kraju bila odrezana kosa i brada. Izopćenje je pratilo mnoštvo naroda iz svih dijelova Srbije.

 

U drniškom hotelu "Danica" razularena rulja napala je pištoljima i štapovima dvojicu zemljoradničkih agitatora iz Srbije – poslanike Lazića i Vranića, dovikujući im: "Napolje protudržavni elementi". Poslanik Lazić, prije nego što je pao teško premlaćen štapovima, uspio je samo prozboriti: "Mi smo iz Šumadije koja je oslobodila ovu zemlju". Ali, nitko ga nije slušao. On, poslanik Vranić i još jedan njihov simpatizer iz Splita, završili su najbližoj bolnici. Policija je uhapsila 14 napadača.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više