Novosti

Društvo

Stop ustašovanju

Grad Koprivnica promptno je reagirao na profašističke grafite u javnom prostoru kojima se širi govor mržnje

F946jb781jelmmb201scy2n7xb1

Išarana trafostanica u blizini koprivničkog stadiona

Da je Koprivnica miljama udaljena od uobičajenog toleriranja ekstremizma, čije su manifestacije raširene u dobrom dijelu ostatka države, govori nedavni incident s proustaškim grafitima. U blizini koprivničkog stadiona NK Slaven Belupa uobičajeno nepoznati počinitelji ispisali su profašističke grafite kojima su vrijeđali Srbe, veličali ustaške ratne zločince Maksa Luburića i Juru Francetića te zloglasnu Crnu legiju. Nakon dojave građana, sve grafite je uklonila gradska komunalna služba.

O nemilom činu koji se dogodio samo nekoliko stotina metara od glavnog koprivničkog trga i Spomen-područja Danica u počast žrtvama zloglasnog ustaškog logora, na naš upit očitovao se jedan od koprivničkih pročelnika, Dario Jembrek (SDP).

‘Ovim putem vas obavještavamo da je komunalno redarstvo Grada Koprivnice poduzelo mjere utvrđivanja lokacija i uklanjanja grafita s porukama govora mržnje i drugih neprihvatljivih sadržaja. Jedna od lokacija je trafostanica u vlasništvu HEP-a, dok je druga na privatnoj parceli. U srijedu, 26. veljače 2020. obaviještene su nadležne službe u HEP-u te su grafiti na trafostanici uklonjeni u četvrtak, 27. veljače 2020. Vlasniku privatne parcele na čijoj ogradi se također nalazi grafit s porukama govora mržnje i neprimjerenim sadržajem, poslan je službeni dopis s nalogom o uklanjanju grafita. Komunalno redarstvo Grada Koprivnice promptno reagira na sve uočene i prijavljene grafite ili druge elemente vandalizma u javnom prostoru kojima se širi govor mržnje ili bilo koji drugi sadržaji kojima su cilj poruke mržnje, netrpeljivosti, zastrašivanja, netolerancije ili drugi oblici nasilja i neprimjerenog ponašanja. Grad Koprivnica ima nultu toleranciju na takve i slične sadržaje jer promiče Koprivnicu kao zajednicu svih građana bez obzira na vjeru, nacionalnost, politička stajališta i opredjeljenja, dob, spol, kulturu, seksualnu orijentaciju i bilo koju drugu civilizacijsku razlikovnu vrijednost’, naveo je Jembrek.

Također je podsjetio da se gradonačelnik Mišel Jakšić i Grad Koprivnica ‘ograđuju i osuđuju svako veličanje totalitarnih režima te širenje govora mržnje po svim temeljima’, naročito zato što u Koprivnici stoji spomenik svim žrtvama koncentracijskog logora Danica kao ‘bolni uskličnik imperativa da se nikad ne zaboravi teror nad ljudskim životima’.

Upit smo poslali i Radi Prosenjaku, predsjedniku Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Koprivnice, no do zaključenja ovog broja na njega nismo dobili odgovor.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više