Novosti

Politika

Stožer brani Uljanik

U očekivanju popune ispražnjenih mjesta u Nadzornom odboru pulskog brodogradilišta: ‘Ne dobivamo relevantne informacije, premda Stožer ima sve veću podršku zaposlenih. Dva od tri sindikata nas ne uzimaju u obzir’, kaže član Stožera za obranu hrvatske brodogradnje Franko Belas

Rllzd9ef1i38rsp14u35nuw9pac

Artikuliraju se nove snage u radništvu (foto Duško Marušić/PIXSELL)

Dok pulski Uljanik, donedavno najuspješnije brodogradilište u Hrvatskoj, već mjesecima puca po svim varovima – i to u direktnom medijskom prijenosu – najmanje se govori o poziciji njegovih radnika. Njih je u Puli gotovo 3000, a u pridruženom riječkom 3. maju zaposleno ih je još oko 1400. No dok se broj protagonista oko čitave priče umnožava, radnička uloga vidno pada u zadnji plan, a gdje više ni sindikati ne uspijevaju održati sliku iole zaokruženijeg tzv. socijalnog dijaloga.

Podsjećamo, u igri su Vlada RH i Europska komisija, u vezi s procesom restrukturiranja, te sve dubioznija sama škverska uprava i, na koncu, potencijalni strateški partner Danko Končar. Nakon više kritičnih momenata kojima je unio dodatni nemir, potonji je krajem srpnja tom brodogradilištu posudio 12 i pol milijuna eura radi sprečavanja deseterostruko većeg kreditorskog udara na državu kao jamca Uljanika.

No ta financijska pomoć, osim što će pogurati Končarov upliv, samo zakratko će odgoditi rasplet pulskog privrednog trilera. Pobrojani akteri i sami su već debelo konfrontirani po svojim pogledima na problem, zaraženi nepovjerenjem nakon više slučajeva međusobnog iznevjeravanja. Pored toga, Nadzorni odbor Uljanika upravo je spao na dva od pet članova, pa bi 31. kolovoza trebala biti održana i skupština na kojoj se očekuje vladino popunjavanje ispražnjenih mjesta. S obzirom na neslogu između triju tamošnjih sindikata, otvara se i pitanje je li moguće očekivati poboljšavanje radničke pozicije barem kroz budući sastav tog odbora. A tu nam se kao zrelija mogućnost ukazuje Stožer za obranu hrvatske brodogradnje – Uljanik, prvotno utemeljen kao ad hoc tijelo za koordinaciju radništva kronično zapostavljenog u svim dosadašnjim kriznim procesima.

Član Stožera Franko Belas smatra da bi Vlada trebala uvidjeti do koje mjere su radnici isključeni iz događanja, i koliko je to štetno po ikakav suvisli postupak sanacije.

- Ne dobivamo apsolutno nikakve relevantne informacije, premda Stožer ima sve veću podršku zaposlenih. Dva od tri sindikata i dalje nas ne uzimaju u obzir, s izuzetkom Jadranskog sindikata. S druge strane, mi inzistiramo na potrebi strateškog osmišljavanja spasa i razvoja ukupne hrvatske brodogradnje, jer je nju samo tako i moguće održati. Zato smo u kontaktu s kolegama iz 3. maja i Brodotrogira, kao i iz kooperantskih poduzeća u kojima radnici također nemaju pristup pouzdanijim informacijama o transakcijama između Uljanika i njihovih firmi, pa ne znaju kad mogu očekivati zaostale plaće - rekao nam je Belas.

Članovi Stožera stoga se nadaju da bi Vlada mogla doprinijeti otvaranju nešto dužeg, makar dvotjednog roka za prikupljanje potpisa za prijedloge novih članova NO-a. U prethodnom navratu krajem prošlog mjeseca imali su na raspolaganju svega nekoliko dana, bez upozorenja i prilike da se pripreme.

- Pisali smo nadležnom ministru Darku Horvatu - nastavlja Franko Belas - i željeli bismo da se radnike kroz mjesta u novom odboru direktno uključi u sve što se zbiva s Uljanikom. Svima bi već trebalo biti jasno, pa i nama samima, da drukčije nećemo spasiti brodogradilište, nego samo dodatno ugroziti njegov daljnji opstanak. Ali, ne znamo što se još čeka s tim, kao da imamo vremena napretek. Ne želimo iznova biti izigrani i borit ćemo se protiv toga. Dosta nam je raznih manipulacija i podcjenjivanja, a nismo izgrednici zato što dižemo malo više buke oko svega, naprotiv, takva buka nam je danas neophodna da bismo uopće nekako ostali na površini - zaključio je Belas.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više