>

novosti logo

Piše Igor Lasić

Štrajk u najavi

Vlada nije potvrdila najavljeno povećanje plaća radnicima u zdravstvu, što je razlog zbog kojeg bismo se u dogledno vrijeme mogli suočiti sa štrajkom u zdravstvu ili nekom sličnom sindikalnom akcijom

Zdravstveni radnici u Hrvatskoj opet moraju doslovce bježati od nezadovoljnih pacijenata i prekršitelja raznih ograničenja. Recimo, onih koji se ne slažu s uskratom vozačke dozvole pa utjehu nalaze u prijetnjama nadležnom liječniku ili, još bolje, liječnici. No većim se problemom ispostavlja činjenica da jedino utočište pred tom i drugim nedaćama medicinari mogu potražiti tek u krilu – izvršne vlasti.

Time ne mislimo prvenstveno na policiju, nego na ukupnu Vladu o koju su se iznova odbila nastojanja sindikata u zdravstvu da se izbore za već im obećana prava. U utorak su se nasuprot sindikalistima postavili ministri financija, rada i zdravstva, ali je nakon sastanka konstatirano da su pregovori – vraćeni na početak. To znači da više ništa ne vrijedi ni onaj raniji paraf ministra zdravstva Milana Kujundžića na kolektivnom ugovoru.

Njime je radnicima u zdravstvu bilo najavljeno povećanje plaća od tri posto na uvjete rada, i četiri posto na odgovornost za sve zdravstvene, ali i nezdravstvene radnike u postupcima dijagnostike i liječenja. Vlada to u međuvremenu ipak nije potvrdila, što je razlog zbog kojeg bismo se u dogledno vrijeme mogli suočiti sa štrajkom u zdravstvu ili nekom sličnom sindikalnom akcijom. Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara, Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi te Hrvatski liječnički sindikat zacijelo će najprije posegnuti za protestnim okupljanjima. Potom je moguće i to da će liječnici iskoristiti svoje pravo na povlačenje suglasnosti za rad duži od 48 sati tjedno pa barem neko vrijeme uopće neće raditi vikendom.

Nastavak sindikalnih pregovora s Vladom najavljen je za petak. Koliko će radnika u zdravstvu odustati od svojih očekivanja u tome procesu neizvjesnog trajanja i ishoda, ne možemo ni pretpostaviti. Ali poznato je da negdje preko zapadnih granica Hrvatske još ima dosta ponuda za njihov rad, a koje mogu dodatno povećati deficit dotičnog kadra u ovoj zemlji.

1/1