>

novosti logo

Politika / Balkan Politika / Balkan

Strogo kontrolirana proslava

Umjesto odgovora na pitanje odakle mu vila na Dedinju, Dodik je građanima ponudio proslavu sa skečevima iz srpske povijesti u Kusturičinoj režiji i pojanjem djevojačkog zbora: ‘Neka se slavi, neka odjekuje, danas smo jedno svi…’

Na dan obilježavanja godišnjice osnutka Republike Srpske i krsne slave tog entiteta u BiH, 9. siječnja, središnji banjalučki bulevar ispred hrama Hrista Spasitelja, u kojem je služena svečana liturgija, bio je potpuno blokiran za promet: na ulicama puno policajaca, pripadnika specijalne policije i sigurnosnih službi, s vrhova okolnih zgrada motre snajperisti, grad nadlijeće policijski helikopter… Novinari tvrde da je na liturgiju ove godine došlo manje građana nego prijašnjih, a i poziv političara da se na kućama i stanovima istaknu zastave većina je ignorirala. Možda zbog nervoze izazvane odlukom Ustavnog suda BiH iz studenoga prošle godine da Republika Srpska u roku pola godine mora za svoj najveći praznik predložiti neki drugi datum i prestati obilježavati dan kada je 1992., na temelju odluke srpskih zastupnika u Skupštini BiH, proglašena; bila je to posljedica referenduma o odcjepljenju od SFRJ, čiju je pozitivnu odluku većina bh. građana srpske nacionalnosti bojkotirala… Konfuziju u vezi ovogodišnje proslave pojačao je i dolazak ministara iz Vlade Republike Srbije na čelu s premijerom Aleksandrom Vučićem, što je protumačeno kao miješanje u unutarnje stvari BiH i oštro kritizirano od službenog Sarajeva.

Sama proslava protekla je u svečanom tonu, bez incidenata. Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, koji je služio liturgiju, okupljenim je vjernicima čestitao praznik.

- Republika Srpska utemeljena na istini Božjoj, na pravdi Božjoj, slavi svoj rođendan, veliki dan ne samo za vas, braćo i sestre, veliki dan za ceo srpski narod - kazao je Irinej.

Za svečanom je liturgijom uslijedila i svečana akademija u režiji Emira Kusturice, u sportskoj dvorani Borik. Nakon himni RS-a i Srbije, govor je održao Milorad Dodik, kojemu je glavna tema bila odluka Ustavnog suda koju su, po njemu, ‘donijela tri stranca i dva Bošnjaka’.

- Neko je izgleda naumio da utamniči cijeli jedan narod i jednu ideju, jer je taj sud rekao da RS ne može biti slobodna, a niste slobodni ako vam oduzmu dan rođenja, onda i ne postojite. Kako drugo da protumačimo odluku Ustavnog suda da baš na ovaj dan ne može biti praznik naše slobode? Zamislite državu u kojoj si sud daje za pravo da odlučuje o sudbini cijele jedne republike! Zamislite sud koji je umislio da je matični ured u kojem će RS tražiti svoj rodni list. Pa mi slobodu nismo dobili na sudu, ne tražimo je na sudu i neće nam je sud oduzeti - rekao je Dodik.

Poručio je da će se državnost RS-a braniti svim dopuštenim sredstvima i da će se BiH poštivati samo onoliko koliko sama država poštuje svoj ustavni, dejtonski okvir. Nije propustio priliku još jednom spomenuti kako će o svojoj sudbini srpski narod odlučivati na referendumu.

- Integracije o tome da li NATO… ili narod zna da li je za NATO ili ne, da li hoće tamo gdje Srbije nema i da li hoće granicu na Drini, o tome mora da odluči ovaj narod - rekao je. No kada je konkretno upitan hoće li organizirati referendum o odcjepljenju, Dodik se odbio decidirano izjasniti.

Vučićev govor bio je pokušaj balansiranja između kritika Sarajeva i očekivanja domaćina koji traži njegovu podršku.

- Naša obaveza je da čuvamo i da budemo garant teritorijalnog integriteta BiH i Srbija to čini i činiće u budućnosti. To kažem ovde u Banjaluci, kao šta sam bezbroj puta rekao i u Beogradu i u Sarajevu. Mi Srbi, Bošnjaci, pa i Hrvati i u Srbiji i u BiH, sudbinski smo vezani jedni uz druge - rekao je premijer Srbije.

Vučić nije propustio priliku indirektno komentirati tzv. utrku u naoružanju između Hrvatske i Srbije, istaknuvši pritom, u stilu mirotvorca, kako su narodi na Balkanu vjekovima živjeli zajedno i kako će živjeti zajedno u vremenima koja dolaze te da ratovi nikome nisu donijeli ništa dobro.

- Znam da se ove reči malo kome ili gotovo nikome ne dopadaju, ni ovde u Banjaluci ni kod nas u Beogradu, ali ni u Sarajevu, jer i dalje postoje usijane glave koje misle da je pogled u budućnost pogled u komšiju preko optičkog nišana nekog od savremenih oružja i oruđa. Mi zato danas kažemo: dosta je bilo tuđih i naših, srpskih grobova - zborio je Vučić.

Srpski akademik Matija Bećković u svom se govoru dotaknuo problema identiteta malih naroda. Opasnost za obilježavanje važnih datuma u povijesti RS-a on vidi u ekonomskoj krizi i kritikama iz inozemstva.

- Dilema je da slavimo i da budemo gladni ili da budemo siti i slavimo u dubini duše: male zemlje drže u inkubatorima, koje tuđa ruka isključuje i uključuje - zaključio je Bećković.

Nakon svečanosti, novinarima se obratio i predsjednik Srpske demokratske stranke, najveće opozicijske stranke u RS-u i predstavnik srpskog naroda u Predsjedništvu BiH Mladen Ivanić, koji je inače u sukobu s Dodikom, ali podržava njegov stav oko odluke Ustavnog suda.

- Mislim da je sve to što se događalo prethodnih mjeseci bilo potpuno pogrešno i da je vratilo BiH unazad, ali da je današnji dan pokazao da RS, da srpski narod želi da obilježava ovaj dan i da nema potrebe da se to zabranjuje - rekao je Ivanić.

Dijametralno suprotno mišljenje o istoj proslavi, a posebno o činjenici da se Sveti Stefan službeno slavi i nameće Bošnjacima, ima potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić.

- To je uvredljivo za nas muslimane. Mi svoje praznike čuvamo, ali njima ne vrijeđamo druge… prvo su nas protjerali, pa silom sprečavali povratak izbjeglica, a sada organizirano, sistematski i transparentno provode vjersko ugnjetavanje - ocjenjuje Salkić.

Zanimljivo je da se bosanskohercegovački HDZ, čiji su predstavnici došli na svečanu akademiju u Banjaluci, nije oglasio. S druge strane, OHR i Ambasada SAD-a izdali su službeno priopćenje u kojem piše da se odluke Ustavnog suda moraju poštovati. Slično je reagirao i predsjednik Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, kojega je Dodik proglasio izdajnikom.

Mnogi analitičari smatraju da Dodik glamuroznom predstavom u Banjaluci, ignoriranjem odluka Ustavnog suda i najavom referenduma o ustroju BiH pokušava dići tenzije zbog ozbiljnih istraga koje Tužilaštvo u Sarajevu vodi protiv njega i nekolicine poslovnih ljudi iz njegova kruga, a zbog navodnih kriminalnih djela povezanih s korupcijom. Pitanje je kako je Dodik došao u posjed vile na Dedinju procijenjene na 1,2 milijuna eura, dok građani RS-a imaju prosječne plaće između 200 i 300 eura i dok je gotovo polovica radno sposobnog stanovništva nezaposlena. Umjesto odgovora, Dodik je građanima organizirao strogo kontroliranu proslavu na kojoj su gledali skečeve iz srpske povijesti u Kusturičinoj režiji i slušali pojanje djevojačkog zbora: Neka se slavi, neka odjekuje, danas smo jedno svi, mir i vječnost svi poželimo, majci otadžbini. Neka se slavi, neka se čuje, Republika Srpska slavi svoj dan, naša slavi rođendan…

1/1