>

novosti logo

Stvaranje kaosa

Novinarstvo je pod užasnim terorom interesa korporativnog imperijalizma koji stvara kaos kao što ga stvara i ISIL. Mnogi svjetski mediji izgubili su svoj smisao, a njihovi novinari doživjeli su neke od najsramotnijih epizoda tokom izvještavanja iz Sirije, kazao je Zlatko Dizdarević na tribini HND-a

Izvještavanje medija o oružanim sukobima i izbjegličkoj krizi karakterizira površnost, neprofesionalnost i nepostojanje dubinske analize, zaključak je učesnika tribine koju su u Zagrebu organizirali Centar za zaštitu slobode izražavanja i Hrvatsko novinarsko društvo. Potreba za viješću, prije svega TV slikom, u realnom vremenu dovela je do, kako je rečeno, ‘terora slike’ i izvještavanja o ratu nalik na video igru.

Profesorica komunikologije Nada Zgrabljić Rotar, koja je moderirala razgovor, upozorila je na probleme u istinitom, objektivnom i pravovremenom izvještavanju.

- Većina medija u izvještavanju o oružanim sukobima i izbjegličkoj krizi vidi potrebu za stvaranjem spektakla, pri čemu se manipulira u kontroli i protoku informacija - rekla je.

Zlatko Dizdarević, novinar i diplomat iz Sarajeva, posvjedočio je da bi ‘bez iskustva s Bliskog istoka ostao bez osnovnih spoznaja o novinarstvu i izvještavanju o ratovima’. Dizdarević je 1980-ih izvještavao o ratu u Libanonu.

- Mom odlasku je prethodila duga priprema, tokom koje sam pročitao mnogo knjiga i dostupnih materijala. Razgovarao sam s Arapima, poznavaocima situacije, pri čemu sam morao naučiti arapski način razmišljanja - rekao je. Ovaj dugogodišnji novinar dodao je da je novinarstvo danas iz niza razloga daleko ispod nekadašnjeg reporterskog izvještavanja koje kroz tekstove, izvještaje i reportaže daje pravu istinu o razlozima sukoba i njihovim posljedicama.

- Loša stvar koje je zadesila novinarstvo jeste izbacivanje pitanja ‘zašto’ iz 5W (tko, što, zašto, kada, gdje). Iz izvještavanja o ratovima i izbjeglicama nestalo je korektno i profesionalno novinarstvo do kojeg sada još drže samo pojedine redakcije i novinari - rekao je Dizdarević, ističući da se danas ne nastoji samo slagati, već isprati umove javnosti.

- Novinarstvo je pod užasnim terorom interesa korporativnog imperijalizma koji stvara kaos kao što ga stvara i ISIL. U tom kaosu su mnogi svjetski mediji izgubili svoj smisao, a njihovi novinari doživjeli su neke od najsramotnijih epizoda, naročito u izvještavanju iz Sirije - dodao je Dizdarević,

Govoreći o hrvatskim medijima i njihovom izvještavanju iz ratova, naglasio je da su neki od njih obavili ‘novinarski posao sa zadatkom’.

- Nekoliko puta se dogodilo da voditelj Dnevnika ispriča jednu priču koja predstavlja stav zapadnih zemalja, a onda novinar s terena ispriča nešto sasvim drugačije - kazao je.

Tihomir Ladišić, dugogodišnji ratni reporter i direktor programa i vijesti N1 u Zagrebu, upozorio je da većina medijskih kuća u izvještavanju o izbjegličkoj krizi i ratovima sada samo prikazuje površne slike, ne dajući kontekst zbivanja.

Igor Tabak, analitičar portala ‘Obris - Obrana i sigurnost’, kazao je da analitičari događaje prate dalekozorom iz fotelje i da imaju priliku svjedočiti kako novinari izvještavaju.

- Teško je iz svih tih nebrojenih fragmenata, namjerno plasiranih priča, informacijskog rata, prepoznati stvarnu priču. Novinari nemaju vremena, ne vole spekulirati o budućnosti, samo izvještavaju. Analitika može dati prognostiku, ali je ona slabo tražena na malom, hrvatskom tržištu - objasnio je Tabak.

Nekadašnji vanjskopolitički novinar i reporter HRT-a Josip Šarić smatra da u Hrvatskoj vlada opće nerazumijevanje svega što se događa u svijetu.

- Nitko ne nudi odgovore na to zašto se npr. događa ova migrantska kriza i gdje ti ljudi idu. Sve je dostupno i sve je vidljivo, a nitko ne zna što je u svemu tome informacija, a što prevara - rekao je i dodao da se u svijetu ponovo javio trend ulaganja u ljude na terenu.

- Danas imamo kakofoniju jer ni prosječni novinar u redakciji unutarnje politike ne bi mogao nabrojati koje sve frakcije vode borbe u Siriji, a gdje je onda tu prosječni konzument medija. Sve se svodi samo na pitanje incidenta, a analize nema - rekao je Šarić i dodao da slab interes novinara pokazuje u kakvom je stanju Hrvatska što se tiče vanjske politike.

Hassan Haidar Diab, novinar ‘Večernjeg lista’ rodom Libanona, koji je u Hrvatsku došao bježeći od rata u toj zemlji, istaknuo je brojne pritiske koji su na njega vršeni zbog izvještavanja o ratu u Siriji, pogotovo kad je napisao da Bašar al Asad neće pasti.

- Većina hrvatskih medija u slučaju izbjegličke krize bavila se samo humanitarnom aspektom, a izostala je dubinska analiza, pri čemu se u 70 posto slučajeva radi o ekonomskim migrantima. Kad sam pokušao prikazati pravu sliku, bio sam izložen pritiscima i linču, ali sam imao podršku moje redakcije -kazao je.

Na tribini su učestvovali i novinarka TV kuće N1 Ivana Dragičević, slobodni fotoreporter Hrvoje Polan i predsjednik HND-a Saša Leković.

1/1