Novosti

Politika

Sud i dalje ne zna što bi s pozdravom 'Za dom spremni'

Devetero sudaca Visokog prekršajnog suda u Zagrebu nije uspjelo usuglasiti stajališta o ustaškom pozdravu i ujednačiti sudsku praksu, s obzirom da su iznesena tri stava od kojih nijedan nije dobio većinu pa će se – ne zna se kad – okupiti svi suci tog suda da konačno odluče

6uitdtppzkp9u318lteu60t1isp

Marko Perković Thompson u tjedniku Arena

Odjel za javni red i mir Visokog prekršajnog suda u petak je održao sjednicu na kojoj je bilo predviđeno da zauzme stajalište o tome da li pjevač Marko Perković Thompson krši zakon kada uzvikuje pozdrav 'Za dom spremni' na početku pjesme 'Bojne Čavoglave'.

Na sjednici je devetoro sudaca raspravljalo o ujednačavanju sudske prakse kada je riječ o korištenju ustaškog pozdrava, ali tokom rasprave iznesena su tri stava, od kojih ni jedan nije dobio potrebnu većinu glasova svih sudaca Odjela. U priopćenju za javnost Visokog prekršajnog suda navodi se da je odlučeno da će to pitanje biti raspravljeno na sjednici svih sudaca Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske.

Ovoj sjednici prethodila je kronologija događaja koja je započela oslobađajućom presudom Thompsonu. Prvostupanjskom presudom Prekršajnog suda u Šibeniku, a zatim i potvrdom tročlanog vijeća Visokog prekršajnog suda u sastavu Ivanka Mašić, Mirjan Margetić i Anđa Ćorluka, Thompson je oslobođen krivnje zbog uzvikivanja 'Za dom spremni' na početku pjesme 'Bojna Čavoglave' na koncertima održanim 2015., 2016. i 2017. Na ovu odluku žalbu je uložila PU šibensko-kninska, ali Visoki prekršajni sud ju je odbio.

Kako javlja Jutarnji list, presuda spomenutog sudskog vijeća nije otpravljena s Visokog prekršajnog suda jer je 'zapela’'u evidenciji sudske prakse. 'Riječ je o sudskom odjelu kroz koji prolazi svaka novodonesena presuda kako bi se utvrdilo je li sukladna utvrđenoj sudskoj praksi, odnosno već donesenim presudama u istim pravnim pitanjima', piše Jutarnji list.

Drugim riječima, oslobađajuća presuda nije prošla jer je isti ovaj sud izrekao već nekoliko osuđujućih pravomoćnih presuda vezanih uz pozdrav 'Za dom spremni', pa je uočljivo da je ta presuda sasvim suprotna dosadašnjoj sudskoj praksi. Posljednja je donesena u ljeto 2019. kada je Visoki prekršajni sud osudio pjevača Marija Rosu na novčanu kaznu zbog uzvikivanja ustaškog pozdrava.

Odjel evidencije sudske prakse vratio je presudu sudskom vijeću s primjedbama, no vijeće je to odbacilo. Zatim je uslijedila sjednica sudskog odjela, koja, kao što se vidi iz priopćenja, nije iznjedrila rješenje.

U priopćenju se ne navodi kada će se održati sjednica svih sudaca Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske.

Tim povodom jučer se oglasio i sam Thompson koji je pozdrav  'Za dom spremni' nazvao takozvanim i prozvao medije za pritisak, zapitavši se je li moguće da u Hrvatskoj sud postane 'servis tih istih malih pojava kojima ne smeta samo naš izraz iz Domovinskog rata kojim smo branili život i Dom, nego im pod krinkom borbe protiv tzv. ustaškog pozdrava, kojega u svojoj mržnji ni ne vide u drugom svjetlu, smeta i država koju smo krvlju ostvarili'.

Evo njegove objave u cijelosti: 'U vrijeme dok se još uvijek iz crne zemlje iskopavaju ostaci hrvatskih heroja i žrtava srpske agresije, mi svjedočimo medijskom pritisku uvijek istih, malih i nebitnih pojava uhljebljenih u neke medije, koje pojave sebe vide u puno većem svjetlu i veličini nego što u stvarnosti jesu, kako iznova pokušavaju utjecati na sud da kriminalizira isto ono što su oni koje još uvijek crna zemlja krije, ponosito nosili braneći zemlju i narod od istih onih kojima ovi što perfidno i podmuklo, pod krinkom brige za ćudoređe, nikad nisu zamjerili ni mržnju ni smrt koju su sijali protiv ovog naroda i ove zemlje.Mi se ne bojimo nikoga osim dragoga Boga ali se istodobno u čudu pitamo, je li uistinu moguće da SUD Republike Hrvatske može i pomisliti biti servis tih istih malih pojava kojima ne smeta samo naš izraz iz Domovinskog rata kojim smo branili život i Dom, nego im pod krinkom borbe protiv tzv. ustaškog pozdrava, kojega u svojoj mržnji ni ne vide u drugom svjetlu, smeta i država koju smo krvlju ostvarili'.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više