>

novosti logo

Piše G.B.

Sud odlučio da HRT mora Hrvoja Zovka vratiti na posao

Općinski građanski sud u Zagrebu nepravomoćno je odlučio da Hrvatska radiotelevizija mora vratiti predsjednika HND-a Hrvoja Zovka na posao i isplatiti mu zaostala primanja

Općinski građanski sud u Zagrebu u utorak je donio nepravomoćnu presude u radnom sporu koji je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko pokrenuo protiv HRT-a. Sud je odlučio da HRT Zovka mora vratiti na posao i isplatiti mu zaostala primanja.

Uprava HRT-a 25. rujna prošle godine donijela je odluku o izvanrednom prekidu radnog odnosa sa Zovkom temeljem prijave urednice Odjela IMS-a HTV-a Katarine Periše Čakarun. Zovko je 13. rujna podnio ostavku s mjesta izvršnog urednika programa HTV 4, obrazlažući odluku pritiscima i cenzuri s kojima se susretao na poslu, kao i zbog neprofesionalnog izbora tema, organizacijskog kaosa i ozbiljnih tehničkih problema u realizaciji programa HTV 4. Urednica Periša Čakarun prihvatila je njegovu ostavku, ali je došlo do svađe između njih dvoje koja je bila povod izvanrednom prekidu radnog odnosa. HRT je otkaz obrazložio 'teškom povredom Općih pravila o radu i ponašanju', dodajući da se ispad dogodio u službenim prostorijama HRT-a tijekom radnog vremena. HRT se u obrazloženju pozvao na povredu niza odredaba Općih pravila o radu i ponašanju HRT-a.

Radničko vijeće HRT-a se u međuvremenu izjasnilo protiv otkaza, ali to mišljenje nije bilo obvezujuće za upravu HRT-a. Hrvoje Zovko više je puta odbacio optužbe iz obrazloženja otkaza kao neutemeljene, poručivši kako će na sudu dokazati istinitost svojih tvrdnji. Hrvoja Zovka podržalo je niz organizacija i kolega.

1/1