>

novosti logo

Društvo Društvo

Suđenje iz zasjede

Nove nevolje za nezavisni internetski portal: U udruzi Dom kulture, koja je izdavač portala Forum.tm, tvrde da su ovršeni zbog sudskog spora za koji uopće nisu znali da se vodi

Prvostupanjskim rješenjem zagrebačkog Općinskog suda portal Forum.tm obavezan je u ovršnom postupku uplatiti u državni proračun 30 tisuća kuna. Sama po sebi to ne bi bila neka vijest u moru ovršenih privatnih i poslovnih subjekata, ali udruga Dom kulture kao izdavač ovog portala tvrdi da nije ni bila upoznata s činjenicom da se protiv nje vodi sudski spor.

Zaplet priče počinje 2014., kada je osoba iz političkog miljea – kojoj ovdje nećemo navoditi ime – tužila Forum.tm zbog objave dvaju tekstova u kojima se njezino ime spominjalo u kritičkom kontekstu. U građansko-parničnom sporu stranke su se ipak nagodile: Forum je trajno izbrisao oba teksta sa svoje stranice i objavio ispriku koju je, osim na naslovnici portala, objavio i na Facebook-stranici. Pa ipak, zbog tvrdnje druge strane da Forum nije poštivao neke detalje iz nagodbe o isprici, a koje uredništvo ne smatra osobito važnima, uslijedio je novi sudski postupak. No u tom postupku Forum nije imao priliku pred sudom iznijeti svoju stranu priče: sudski poziv za tu parnicu, kako tvrde u udruzi Dom kulture, nikada im nije uručen.

Pravorijekom jednog lokalnog Županijskog suda, na koji je predmet delegiran zbog pretrpanosti zagrebačkog, potvrđeno je ovakvo rješenje. U obrazloženju piše da je dostava sudskog poziva na adresu udruge Dom kulture, koju je sud pronašao u Registru udruga, pokušana 12. kolovoza 2016. godine. Međutim, dostava nije uspjela te je pošiljka vraćena na sud. No u udruzi kažu da nije bilo ni pisma ni obavijesti o pošiljci koja bi naknadno mogla biti preuzeta u najbližoj pošti. Dostava sudskog poziva bezuspješno je ponovno pokušana u listopadu 2016., ali ovog puta sudski je dostavljač ustvrdio da je ‘ovršenik na predmetnoj adresi nepoznat’. Kada već nije pronađen nesretni ovršenik, Općinski je sud dostavu rješenja o ovrsi oglasio na sudskoj oglasnoj ploči 18. siječnja 2017. i ondje je bila izložena sve do 30. siječnja.

Udruga Dom kulture saznala je za presudu tek u ljeto 2017., šest mjeseci nakon rješenja o ovrsi. Odmah su uložili žalbu, ali opet bezuspješno jer je isti Županijski sud njihovu žalbu nedavno – godinu i pol dana od ovršnog rješenja – proglasio nepravovremenom. Kako je žalba izdavača bila bezuspješna, tako mu je onemogućeno i obročno plaćanje ovrhe, što je pravo koje su u ovoj državi u sličnim slučajevima već konzumirale mnogo problematičnije fizičke ili pravne osobe. Da ne pišemo o tome koliko je okrivljenika za puno teža djela uspješno izbjegavalo sudske obaveze zbog iznenadnih nestanaka s vlastitih adresa ili bjegova u susjedne države.

Nakon što je bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović za svog kratkotrajnog mandata dokinuo ionako mizeran novac neprofitnim medijima, a time i Forumu, te ih tim potezom doveo na rub opstanka, ovaj mali medij koji se trudi doprinijeti medijskom pluralizmu ovakvim je ovršnim postupkom ponovno ugrožen. Forum.tm je već jednom iz razloga rezanja sredstava bio pokrenuo crowdfunding kampanju, prvu takvu u nas za financiranje nekog medija. Tada su zahvaljujući svojim čitateljima uspjeli, a sada ponovno traže pomoć za plaćanje ovrhe. Podaci za uplatu su:

Primatelj: Dom kulture Zagreb, Nova cesta 115, 10 000 Zagreb, IBAN: HR6223600001102361962, Zagrebačka banka, Trg bana Jelačića 10, 10.000 Zagreb, Opis plaćanja: Donacija za neprofitnu udrugu Dom kulture Zagreb, poziv na broj primatelja: (potrebno je upisati OIB uplatitelja).

U trenutku zaključenja ovog broja Novosti skupili su gotovo 26.000 kuna.

1/1