Novosti

Društvo

…sudovanje po Puli

Općinski sud u Puli odgodio je još jedno ročište u još jednom suđenju još dvojici aktivista Inicijative za Lungomare. Mnogo ima tih "još" u igri, jer je investitor u gradnju hotela tik pokraj udarne pulske javne šetnice Dragan Šolak očito sklon toj vrsti taktike

Large intrigator  lasi%c4%87

Dragan Šolak (foto Petar Glebov/PIXSELL)

Općinski sud u Puli odgodio je prije nekoliko dana još jedno ročište u još jednom suđenju još dvojici aktivista Inicijative za Lungomare. Mnogo ima tih "još" u igri, moglo bi se reći, jer je investitor u gradnju hotela tik pokraj udarne pulske javne šetnice Dragan Šolak, ugledni multimilijarder i razvojni vizionar, očito sklon toj vrsti taktike: Ivana Nataša Turković, Boris Stermotić i Aleksej Orel tuženi su, u dva odvojena predmeta, netom prije referenduma o komercijalnoj prenamjeni Lungomara, koji je održan 9. listopada prošle godine.

Prvo ročište protiv Turković trebalo se održati u prosincu, ali je otkazano, kao i ovo novije u procesu u kojem su optuženi Orel i Stermotić. Šolakovi predstavnici zamjeraju im tako – Orelu, primjerice – to što su u određenom trenutku direktora tvrtke pogrešno nazvali vlasnikom, kao i na propitivanju nekih manje poznatih momenata u svojedobnom procesu privatizacije spornog zemljišta. No procesa koji smo ovdje također po nekoliko osnova prepoznali kao više nego sumnjivog; jednog od, znate već, onih tipičnih u dugačkom nizu privatizacijskih hitova.

Sumnjiva su, na istom valu, bila i navedena otkazivanja sudskih ročišta. Dugotrajno procesuiranje iscrpljuje, nervno i materijalno, ponajprije tuženike, dok korporativni tužitelji u pravilu imaju sve vrijeme ovog svijeta, ili bar Istre u ovom primjeru, samo na svojoj strani. Ipak, odvjetnik troje tuženih u dva predmeta Leo Peruško uvjerio nas je da je Općinski sud u Puli postupio u oba slučaja korektno. Ponajprije bi pritom trebalo znati da ta ustanova u posljednje vrijeme desperatno oskudijeva sudačkim kadrom, osim što se sad i razboljela sutkinja u procesu protiv Stermotića i Orela.

Povrh svega, istražni predmeti imaju prednost u procesuiranju, dok je ovdje riječ o privatnima koji se ne tretiraju hitno. Peruško se na koncu složio s našom procjenom da takav (ne)razvoj događaja ionako ide na ruku Draganu Šolaku, s obzirom na to da je ovdje posrijedi egzemplarni slučaj tzv. SLAPP-tužbe, odnosno dva. A to su one koje moćnici podižu protiv medija ili aktivista kako bi ih zastrašili i umorili, pa se naš poduzetnički junak na Lungomaru zacijelo neće imati razloga požaliti na ovakve novonastale okolnosti.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više