>

novosti logo

Šukeromanija hara sportovima

Nije samo važno zvati se Šuker, već i biti član HDZ-a: Prolazeći pokraj poslovično nezainteresirane SDP-ove obrane, HDZ-ov kadar nesmetano harači sportskim savezima

Nakon Hrvatskog nogometnog saveza koji od 2012. godine (uz brojne afere, posljednja s kukastim križem na Poljudu) vodi Davor Šuker, za predsjednika Hrvatskog košarkaškog saveza (HKS) izabran je još jedan ŠukerIvan, bivši ministar financija i zastupnik HDZ-a.

Kolokvijalno, Hrvatsku potresa šukeromanija: prolazeći pokraj potpuno nezainteresirane SDP-ove obrane kojoj je, jasno, sport zadnja rupa na svirali, dvije ključne sportske institucije zaposjeo je HDZ-ov kadar, koji je tako pripremio teren za europsko košarkaško prvenstvo i ono najvažnije – nadolazeće parlamentarne izbore na kojima iznova pretendira na vlast.

Aktualnu vlast od potpunog autogola eventualno može spasiti to što se Šuker Prvi, inače poznat po poziranju na grobu ustaškog zločinca Ante Pavelića, ozbiljno dovodi u vezu s kriminalnim radnjama povezanim s kladioničarskom mafijom, o čemu će posljednju riječ imati njemački istražitelji. Šuker Drugi, prema nalazima Sportske inspekcije, kao jedini kandidat na skupštini košarkaškog saveza izabran je pak nezakonito, jer kao saborski zastupnik HDZ-a ulazi u skupinu državnih dužnosnika na koje se odnosi Zakon o sprečavanju sukoba interesa, odnosno njegov je izbor u suprotnosti s odredbama Zakona o sportu i njegovim izmjenama iz 2013. godine.

Ivan Šuker, koji je već vladao HKS-om od 2002. do 2004., zamijenio je mjesto s nedodirljivim Dankom Radićem, koji je od 2004. do jučer, a formalno vladajući Savezom dvadesetak godina kao siva eminencija i apsolutistički vladar, iza sebe ostavio pustoš: nekada slavni klubovi polako se gase, neki manji već su pali pod teretom sve većih troškova i dugova, čemu je dijelom pridonijela i visoka kotizacija koju klubovi plaćaju HKS-u. Sponzori su odavno digli ruke od hrvatske košarke, koju zbog toga mediji uglavnom ne prate. Sve u svemu, košarka danas postoji još samo reda radi.

Sportski savezi (ubrojimo tu i Hrvatski olimpijski odbor, na čijem čelu je Zlatko Mateša, još jedan bivši HDZ-ov kadar, kojemu je blokiran račun zbog nezakonitog financiranja Sportske televizije) postali su tako poligoni za privatni lopovluk i interese političara, koji su na rukovodećim sportskim funkcijama besramno izvrgnuli ruglu sportsku devizu o ferpleju.

Zoran Čutura, bivši košarkaški reprezentativac Jugoslavije i sportski kolumnist, pomalo rezignirano kaže da se ne bi upuštao u komentar te sportsko-političke veze, dok za izbore u HKS-u smatra da se digla prevelika buka jer nitko nigdje nije vječan, pa tako ni Danko Radić.

- Došlo je do smjene u HKS-u, pa što? Činjenica jest da je došlo do erozije hrvatske košarke, da je posljednja medalja osvojena 1995., ali je isto tako došlo i do erozije kompletnog društva, tako da ne bih rekao da je ta tvrđava od HKS-a jedini problem u cijeloj priči - govori Čutura.

U budućnosti ne očekuje ništa posebno vezano uz hrvatsku košarku. Važnije bi bilo, kaže, istaknuti da je Zakon o sportu izuzetno nedorečen: profesionalni sportaši u njemu nisu odijeljeni od amatera, pa se postavlja pitanje tko su jedni a tko drugi i pod kojim uvjetima mogu nastupati.

- Jedino možemo diskutirati o tome što bi se dogodilo da HDZ osvoji vlast na državnoj razini, bi li se tada Šuker povukao, tko bi bio njegov nasljednik i za čiji interes. To su teme za ozbiljno novinarstvo - mišljenja je Čutura.

Što se privatnih interesa u Savezu tiče, može se, podvlači Čutura, labavo složiti s time da je sudački lobi vodio HKS u proteklom razdoblju, ali ujedno postavlja pitanje zašto nisu reagirali treneri i igrači, koji bi trebali imati svoju udrugu, nego se iz prikrajka tuže kako igraju zabadava i slično.

Ne samo što mnogi igraju besplatno, već mnogi klubovi nemaju novca da osiguraju komplet dresova za svoje igrače, a kotizacija koju klubovi plaćaju HKS-u po nekima iznosi više nego što ostvaruju prihoda. Koliko ona iznosi, koliki su drugi prihodi HKS-a od države, sponzora i HOO-a, ostaje nepoznanica jer HKS nije objavio financijsko izvješće o tome.

- Apsurdno je da klubovi plaćaju kotizaciju za igranje za koju ni ja ne znam koliko iznosi. No čini mi se da se udruge klubova lako daju manipulirati i da klubovi nisu jedinstveni po mnogim pitanjima. Živimo u vremenu u kojemu je propulzivnije biti administrator ili računovođa u Savezu nego sportaš - zaključuje Čutura.

Aleksandar Petrović, Šukerova novopečena desna ruka, kazao je da bi kotizacije od sada trebale biti znatno manje. Najavljuje i pronalaženje generalnog sponzora koji bi trebao pokrivati ogroman dio troškova klubova u Prvoj hrvatskoj košarkaškoj ligi. S obzirom na nepromijenjen mentalni sklop onih koji i dalje sjede u savezima, takve najave treba uzeti s rezervom. Tome nas uči i iskustvo, koje kaže da se od opće političke štete s HDZ-om u glavnoj ulozi ne možemo opraviti već posljednjih 25 godina.

1/1