Novosti

Rabljena sedmica

Sumnjiva lica

Plenkovićeva Vlada sve manje nalikuje vlasti ozbiljne države, a sve više regrutnom centru za buduće zatvorenike

Large rabljena

Iz fotelje u pritvor – bivši ministar Darko Horvat (foto Marko Lukunić/PIXSELL)

Sumnjivci

Iz Vlade u Remetinac, program poticanja zatvaranja hrvatskih dužnosnika, upravo je usavršen u mandatu premijera Andreja Plenkovića i to utamničenjem Darka Horvata, neuspješnog ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, čija je najvažnija zadaća proteklih mjeseci bila obnova potresom porušenih krajeva. U tome, kako znamo, nije bio uspješan. U uspostavljanju novih standarda pada s visokog položaja jest. Dosad se, naime, nije pritvaralo aktualne ministre.

Nakon Horvata, u potencijalno listopadne članove izvršne vlasti upućeni ubrajaju Borisa Miloševića, potpredsjednika Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava te Josipa Aladrovića, ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. U društvu sumnjivih je i Tomislav Tolušić, bivši Plenkovićev ministar.

Svi pobrojani dovode se u vezu s raznim oblicima pogodovanja: Horvat, Milošević i Tolušić, kod podjele poticaja, Aladrović pri zapošljavanju u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje gdje je šefovao prije nego što ga je Andrej Plenković pozvao u prvi tim.

Poticaji su, sumnjaju istražitelji, dijeljeni članovima stranaka koje čine vladajuću koaliciju. Sumnjaju, recimo, da je Horvat "iz osobnog interesa tražio da se tvrtki Dors projekt dodijeli malo manje od 200 tisuća kuna, koliko je iznosio maksimalni poticaj u programu 'Razvoj malog i srednjeg poduzetništva i obrta na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina' za 2018. godinu".

Osobni interes dojučerašnjeg ministra sadržan je, kako čitamo u dnevnom tisku, u činjenici da je vlasnik Dors projekta, kao i još nekih tvrtki, stanoviti Ivan Kos, prvi čovjek HDZ-a u Općini Kotoriba i Horvatov poznanik. Druga Kosova tvrtka dobila je skoro 100 tisuća kuna.

Tolušić se, prema USKOK-u, založio da država ubrizga financijsku injekciju u novčani krvotok slatinske Cestogradnje i čađavičkog Megamonta. Cestogradnja je, kako doznajemo, reference stjecala i radovima na Tolušićevoj kući.

Milošević je, navodno, urgirao za Zeko Dvor, tvrtku čiji je vlasnik Mile Zečević iz Dvora, član SDSS-a. Zečević, međutim, veli da Miloševića ne poznaje te da je novac dobio za uredno izrađeni projekt.

Sve pobrojano samo dio mreže pogodavanja, obrazac sumnji, sad nam valja čekati da vidimo što će od njih prerasti u višu razinu osnovanosti.

 

Enigma

Aladrović je trenutno najveća enigma. Mlada ministarska nada prema jednim je medijima nogom već u Remetincu, dok drugi pišu da od toga nema ništa jer USKOK nije ni zatražio skidanje njegova imuniteta. Treći, pak, kažu kako je Aladrović već pripremio ostavku i čeka samo istražiteljski startni pištolj.

 

Zviždanje

Maja Đerek i Nada Ružić radile su u resoru Darka Horvata: Đerek kao direktorica u Državnim nekretninama, tvrtki koja biranim pripadnicima političke elite daje na raspolaganje države stanove, dok je Ružić bila unutarnja revizorica u CERP-u. Đerek je proteklih tjedana otkrivala mehanizme pogodovanja državnim dužnosnicima kod podjele državnih stanova na korištenje, a svakako najpoticajniji bio je slučaj Zvonimira Frke-Petešića, Plenkovićeva predstojnika Ureda, kojem je za 417 tisuća kuna uređen i podrum za pohranu knjiga.

Ružić sada progovara o, kako čitamo, milijunskih štetama i klijentelizmu "u nekadašnjem Fondu za privatizaciju kojim 'drmaju' dvojica premijerovih prijatelja", kako stoji u tjedniku Nacional kojem je otkrila da je blizak premijerov prijatelj odvjetnik Danijel Klobučar "dobio milijun kuna vrijedan angažman u CERP-u".

CERP je sljednik zloglasnog Hrvatskog fonda za privatizaciju, a prema ranijim planovima i najavama trebao je biti pripojen Ministarstvu državne imovine što se nije dogodilo navodno zbog Klobučarova utjecaja na Plenkovića. Poanta istupa zviždačica – unosne poslove dobio je ured premijerova prijatelja, premda su ih mogli raditi i CERP-ovi pravnici.

Đerek i Ružić osnovale su udrugu Pomak za zaštitu zviždača. Obje su rekle da su se više puta bezuspješno obraćale Horvatu, a on je u jednoj od zadnjih izjava prije preseljenja u Remetinec podržao Renatu Sabo, aktualnu ravnateljicu Državnih nekretnina.

 

Razočaranje

Stjepan Čuraj je razočaran. Šira javnost čula je za Čuraja nekidan kad se otkrilo da od desetero dužnosnika kojima ministarstva plaćaju najam privatnih stanova živi u najvećem i najskupljem – unajmio je četverosobni od 112,55 kvadrata na Črnomercu, a od 9103 kune najamnine, država plaća 6753,40 kuna, dok ostatak snosi sam – što je objasnio podatkom da ima muško i žensko dijete, pa mu je trebao četverosobni stan kakav Državne nekretnine nisu imale na raspolaganju.

I onda se pribjeglo ovom rješenju.

Doznali smo tada i da je Čuraj državni tajnik u Ministarstvu financija i to za 16.400 kuna mjesečno. Sa suprugom u Osijeku ima stan od 120 kvadrata te trećinu vlasništva stana od 55 kvadrata, također u Osijeku, ali mu se stanovanje u Zagrebu sufinancira iz budžeta, jer šta bi država i njezine financije da se Čuraj naljuti i demonstrativno vrati u Osijek.

On je bio prvi Plenkovićev izbor za mjesto koje je donedavno grijao Darko Horvat, ali koalicijski partneri nisu se složili, navodno su najglasnije protiv bili Radimir Čačić i HSLS. A kako je većina tanka, Plenković je morao odustati od Čuraja i preko Tome Medveda najaviti imenovanje HDZ-ova kandidata na upražnjeno mjesto.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više