>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše N.J.

Suočavanje s devedesetima

Inicijativa mladih za ljudska prava okupila regionalne aktiviste u crnogorskoj varošici: Povezivanje mladih kroz radionice i seminare u Rožajama te učenje o ratnim dešavanjima u Crnoj Gori 1990-ih

Regionalna koordinacija Inicijative mladih za ljudska prava organizirala je od 23. do 25. juna studijsko putovanje pod nazivom ‘Dealing with the Past’ (Bavljenje prošlošću) u crnogorskoj varošici Rožaje.

- Cilj skupa koji je okupio 21 aktivista i aktivisticu iz pet zemalja regiona, bio je umrežavanja i povezivanje mladih, kao i učenje o ratnim zbivanjima u devedesetim godinama, a naročito o svim činjenicama koje nisu iznesene u javnosti - rekla je za Novosti Emina Đurašević koja je na putovanju bila kao aktivistica Omladinske mreže Srba u Hrvatskoj.

Iz Hrvatske je bilo još dvoje sudionika, a mladi su na radionicama i seminarima učili o ratnim dešavanjima u Crnoj Gori 1990-ih.

- Dojmovi su odlični i mislim da je ostvaren i cilj - umrežavanje mladih kako bi mogli surađivati po pitanjima života mlade generacije i ljudskih prava, ali i upoznavanje zemalja i krajeva koje do tada nisu posjetili - rekla je Emina.

Na skupu je bilo riječi i o formiranju RYCO (Regional Youth Cooperation Office of the Western Balkans) - Regionalnog ureda za suradnju mladih zapadnog Balkana, na čemu zasad surađuje šest zemalja, a što su do sada podržale vlade šest zemalja regiona - Srbije, BiH, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Albanije. Hrvatska do sada nije dala podršku, ali će krajem godine biti pokrenuta inicijativa za potpisivanje sporazuma.

Inicijativa mladih u regionu stalno organizira kampove za aktiviste omladinskih organizacija, pa je nedavno održan i kamp o suočavanju s prošlošću i u Kozarcu blizu Prijedora u BiH, gdje se mlade podsjetilo i na masovna ubojstva Muslimana u tom kraju 1992. godine.

1/1