>

novosti logo

Kronika Kronika

Susjed je najveći rod

Prijateljstvo Belog manastira i Mohača krunisano parkom prijateljstva: Dva grada iz Hrvatske i Mađarske nastavit će suradnju prilikom apliciranja za evropske projekte

Proteklog vikenda održana je svečanost proglašenja ‘Parka Grada Mohača’. Ovaj park, koji se nalazi na spoju ulica Osječke i Kralja Petra Svačića u Belom Manastiru, otvoren je s namerom da još više ojača odnose između gradova Beli Manastir i Mohač koji su se pre 45 godina pobratimili. Park prijateljstva svečano su otvorili gradonačelnici Ivan Doboš i Jozsef Szeko. Sama inicijativa potekla je na belomanastirskom Gradskom veću od jednog većnika, a na jednoj od poslednjih sednica donesen je i akt o nazivu parka.

- Naša dva grada povezuje stoljetno prijateljstvo. Zahvaljujem bivšim gradskim upravama koje su to prijateljstvo prepoznale i 1972. godine potpisale povelju o bratimljenju. Ta dobra suradnja gradskih uprava pretočila se i na druga polja životnih djelovanja, na sportsko, kulturno i gospodarsko. Uspješno smo aplicirali i dobili nekoliko europskih projekata - rekao je Doboš.

S obzirom da je park prijateljstva otvoren u sklopu tradicionalne manifestacije ‘Različitost je bogatstvo’, gradski su oci hteli poslati snažnu poruku i podršku manjinskim udruženjima koja deluju na području jedinog baranjskog grada, a i sam gradonačelnik Doboš došao je, ne slučajno, u pratnji unuke.

- S namjerom sam danas doveo moju unučicu da od malih nogu prihvati, zavoli i njeguje tu različitost, jer želim da i ona shvati svu veličinu maksime ‘susjed ti je najveći rod’ - zaključio je Doboš.

Vidno raspoložen i nadahnut za govor, Jozsef Szeko je posebno istakao dobru saradnju dva grada na svim poljima.

- Ponosan sam na to što u Belom Manastiru postoji ovakav park i to ćemo sigurno uzvratiti sličnom gestom. Našu suradnju ćemo nastaviti kroz razne europske projekte preko kojih smo već osigurali gradnju biciklističke rute, a nedavno smo dobili i sredstva za kupovinu brodice na Dunavu koja će dodatno povezati naša dva naroda - rekao je Szeko.

U sklopu parka bit će posađena i stabla bresta čije će isprepletene krošnje dodatno simbolizovati bratsku povezanost dva susedna grada iz ove dve susedne države.

1/1