>

novosti logo

Kronika Kronika

Sv. Stefan u Malom Pogancu

U Malom Pogancu kod Koprivnice, 9. januara proslavljena je hramovna slava Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana. Svečanu liturgiju predvodio je jerej Radovan Dimitrić, paroh koprivnički uz sasluženje Branislava Todorovića, nadležnog velikopoganačkog paroha. Liturgiji je prisustvovao velik broj pravoslavnih vjernika.

- Posle zamovne molitve, osvešten je slavski kolač i žito koje je pripremila kuma današnje slave Rada Vrećica sa svojom porodicom iz Malog Poganca. Posluženje su pripremili kuma i ostali vjernici u pratećem objektu hrama. Dao Bog da nas ovaj sveti hram uvijek okuplja gdje ćemo svi zajedno da se molimo za mir, zdravlje i blagostanje svih nas – izjavili su iz Parohije Veliki Poganac. Pravoslavna crkvena historija ovoga kraja izuzetno je bogata. Oko 1755. godine Mali Poganac i susjedni Botinovac činili su posebnu parohiju u kojoj su se nalazile 52 porodice te 2 sveštenika.

Malopoganačka Crkva Sv. Arhiđakona Stefana nastala je odmah nakon doseljenja Srba 1598. godine na području u neposrednoj blizini manastira Lepavina. Pored malopoganačke crkve, u Botinovcu je postojala i crkva Sv. Amosa koja se od 1786. godine nalazi u sastavu velikopoganačke parohije. Parohija Veliki Poganac broji nekoliko desetaka pravoslavnih vjernika, a neki od njih poput Ranka Vrećice, predsjednika Vijeća srpske nacionalne manjine Sokolovca, aktivni su u duhovnom i društvenom životu zajednice u Prigorju i Podravini.

1/1