Novosti

Politika

Sve nevino postradale žrtve su žrtve svih nas

Sećajući se svih žrtava prevaziđemo svoje uskogrudnosti, ograničenosti, slabosti i budemo spremni da praštamo jedni drugima, da nam to bude polazna točka i pogled u budućnost, istaknuo je mitropolit Porfirije tokom pomena za žrtve Oluje u zagrebačkom sabornom hramu

Ne postoje naše, vaše i njihove žrtve. Sve nevino postrdale žrtve su naše žrtve, rekao je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije u obraćanju prisutnima na pomenu stradalima u Oluji, ali i svim ratnim žrtvama, održanom 5. avgusta u sabornom hramu Sv. Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu. Nakon što je služio pomen sa zagrebačkim sveštenstvom, mitropolit je naglasio da su ovih dana održane brojne molitve za sve one koji su nevino postradali u ratu.

- Svaki put smo napominjali da je pomen molitva, a ne politički skup, da se u hramu Božjem ne sakupljamo zato što hoćemo da predstavljamo nekakvu ideologiju ili bilo kakvu političku opciju, nego pre svega što imamo duboku spoznaju da mržnja, neprijateljstvo i međusobna isključivost može da kulminira do tačke da ljudi ustaju kako bi jedni drugima oduzeli živote. Okupljamo se zato što znamo da je to najveća nesreća za svakog čoveka ponaosob, za jednu zajednicu i čitav ljudski rod – istaknuo je mitropolit.

- Na molitvu dolazimo zato što znamo da u ubijanju i ratu zapravo nema pobednika. Nema toga koji u ratu može da u srcu oseća radost i dobitak. Svi smo u ratu gubitnici bez obzira na to ko je formalni dobitnik. Zato vršeći pomen i molitvu onima koji su 1995. napustili svoje domove i nevino postradali, mi se sećamo njih, ali smo dužni da se sećamo svih nevino postradalih bilo i gde i bilo kada, nezavisno od toga kom narodu pripadaju, da li su nevino postradali Srbi, Hrvati, Muslimani, Jevreji ili Romi. Ne postoje naše, vaše i njihove žrtve, sve nevino postradale žrtve su ljudske žrtve. One treba da nas podsećaju na to da smo dužni da u istoj meri u kojoj poštujemo svoje postradale žrtve, i žrtve drugih vidimo kao svoje - rekao je mitropolit i naglasio da smo ‘dužni da volimo svakog čoveka'.

- Nevino postradali su u blizini Božjoj i mole se za sve nas da na današnji dan. Sećajući se njih prevaziđemo svoje uskogrudnosti, ograničenosti i slabosti i budemo spremni da praštamo jedni drugima, da nam to bude polazna točka i pogled u budućnost – dodao je mitropolit.

Pomenu su prisustvovali predsjednik SNV-a Milorad Pupovac, ambasadorka Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić sa suradnicima, profesor Dejan Jović, kao i veći broj vjernika.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više