Novosti

Politika

Sve više prosvjeda dostavljača po svijetu

Diljem Južne Amerike i u Španjolskoj dostavljači prosvjeduju zbog nižih primanja i loših uvjeta rada u vrijeme pandemije. Policija je u Madridu rastjerala stotinjak radnika Glova koji su demonstrirali zbog sniženja osnovice s 2,5 eura na 1,2 po narudžbi

E4vn32rcfi8ex83wob7fqvoaxyn

(foto Tomislav Miletić/PIXSELL)

Dostavljači iz Argentine, Kolumbije, Kostarike, Ekvadora, Gvatemale, Perua i Španjolske ovih su dana štrajkali tražeći od tvrtki da im povećaju plaće, daju ugovore o radu i sigurnosnu opremu tijekom pandemije Covida-19, javio je Telesur.

‘Premda je naš rad neophodan tijekom pandemije, mi, dostavljači, nalazimo se u teškoj situaciji. Mnogi od nas prisiljeni su raditi duže smjene, naši radni uvjeti postali su prekarni, a mnogima su plaće smanjenje’, poručili su u priopćenju argentinski dostavljači koji su štrajkali prošle srijede.

Dodali su i kako tvrtke za koje rade očekuju od njih da sami kupuju maske i rukavice. ‘Zanima ih samo profit. Sve moramo plaćati iz naših džepova, što predstavlja dodatni trošak za nas koji radimo u ovoj slabo plaćenoj djelatnosti’, naglasili su argentinski dostavljači.

Argentinski radnici podsjetili su i na srozavanje uvjeta rada diljem svijeta, posebice u Latinskoj Americi gdje ‘uberizacijom’ radne snage dolazi do povećanja zlouporabe najugroženijih.

Prošlog tjedna štrajkalo se i u Brazilu, gdje je poseban naglasak bio na pljačkama kojima su tamošnji dostavljači konstantno izloženi, a za što ne dobivaju nikakvu kompenzaciju, javio je World Socialist Web Site.

‘Nalazimo se na prvoj liniji, a nismo dobili ni dezinficijense za ruke, maske, ništa’, poručili su radnici koji su štrajkali u São Paulu. Dodali su i kako im se snižavaju primanja.

U svim ovim zemljama radnike eksploatiraju transnacionalne tvrtke kao što su Uber, Rappi, iFood i Glovo. I premda su neke vlade ovih zemalja proglasile njihov rad nužnim u doba epidemije, tvrtke za koje rade nisu obvezali da njihovim radnicima osiguraju osnovnu zdravstvenu zaštitu.

I dok radnici moraju sve više raditi za sve manje novca bez ikakve zaštite i sigurnosti, transnacionalne korporacije natječu se između sebe, a korištenje usluga dostave se povećava. Tvrtka Rappi zabilježila je tako rast zaposlenih od 300 posto, a iFood je tijekom ožujka zaposlio novih 175.000 ljudi, dok ih je u veljači zaposlio 85.000.

Prosvjedovalo se i u Europi, odnosno Španjolskoj. Stotinjak dostavljača Glova, Deliveroooa i Uber Eatsa prosvjedovalo je prije dva tjedna u centru Madrida zbog smanjenja plaća i prekarnih uvjeta rada. Radnici Glova, španjolskog start-upa koji je osnovan 2015. godine te vrijedi više od milijardu dolara otišli su do sjedišta tvrtke u Madridu te prosvjedovali zbog sniženja osnovice s 2,5 eura na 1,2 po narudžbi. Uskoro je došla policija koja je rastjerala prosvjednike, javio je 20minutos.es. Prosvjedi su se održali i u Sevilli, Malagi i Cartageni.

Ovo nije prvi put da su dostavljači prosvjedovali u Španjolskoj. Prošle godine je tako u Barceloni tijekom dostave na autocesti poginuo dostavljač što je dovelo do velikih prosvjeda. Kasnije se ispostavilo da je riječ o 22-godišnjaku koji nije imao dozvolu za rad i boravak u ovoj zemlji već je radio ‘na crno’ preko tuđeg dostavljačkog računa, što je još gori oblik izrabljivanja najranjivijih skupina u društvu.

No u ovoj pandemiji još je više do izražaja došla eksploatacija kojoj su izloženi – niske plaće, nepostojanje zdravstvenih i sigurnosnih uvjeta kao ni nikakvih radničkih prava.

Sličan je položaj dostavljača i u Hrvatskoj gdje osim spomenutog Glova, koji je s radom ovdje započeo u travnju 2019., od prosinca 2018. godine posluje i finski Wolt. O uvjetima rada u Hrvatskoj, prošle godine je pisao portal Bilten, koji je razgovarao s dostavljačima. Bilten je pojasnio kako koncepti ‘neovisnosti’ i ‘fleksibilizacije’ na kojima se temelji koncept ovih tvrtki zapravo predstavlja nesigurnost te zamagljuje klasične oblike najamnog rada. Osim što dostavljači koriste svoje resurse – bicikle i mobitele, oni su u stalnom konkurentskom odnosu prema svojim kolegama, aplikacija preko koje se radi stalno ih prati i ocjenjuje. A pošto ne postoji klasičan ugovor o radu jer većina posluje preko posredničkih tvrtki, oni ne mogu biti otpušteni. No mogu biti sankcionirani na način da im se ukida pristup aplikaciji. Vozači se plaćaju po dostavi i kilometraži uz varijabilni bonus od 10 do 30 posto.

U Hrvatskoj, koliko je poznato, još nije bilo aktivnih prosvjeda dostavljača, kojih je na našim ulicama tijekom krize koronavirusa sve više.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više