Novosti

Kultura

Свeчaнo у Tрпињи

Нa свeчaнoсти прoслaвe Дaнa oпштинe Tрпињa нaгрaђeнa je млaдa члaницa Шaхoвскoг клубa Tрпињa Teoдoрa Вукajлoвић, a нaгрaдa зa живoтнo дeлo уручeнa Maриjи Oпaчић, прeдсeдници Удружeњa жeнa Tрпињa

Large informator sve%c4%8dano

Načelnik Opštine Trpinja Miroslav Palić

Svečanom sednicom Opštinskog veća, održanoj u Domu kulture u Boboti i dodeljivanjem priznanja zaslužnim pojedincima, 28. juna su obeleženi slava i Dan Opštine Trpinja. Načelnik Miroslav Palić u uvodnom je govoru istakao najznačajnije projekte u protekloj godini poput izgradnje Dečjeg vrtića u Bršadinu, u vrednosti 800 hiljada evra, više od miliona evra vredan projekat Zaželi za teže zapošljive grupe na tržištu rada, koje brinu o starijim i nemoćnima.

Tokom ove i sledeće godine predviđena je izgradnja biciklističke staze na deonici Trpinja-Vukovar odnosno Bršadin-Vukovar, kao i niz drugih infrastrukturnih projekata. Podsetio je i na novoizgrađenu crkvenu salu, pored hrama Svetog velikomučenika Georgija u Boboti, koja ima i društvenu namenu. Govoreći o pojedinim demografskim merama, čiji je prvenstveni cilj ostanak, a potencijalno povratak mladih porodica, načelnik je naveo sufinansiranje kupovine nekretnine.

- Postoje, doduše ređi slučajevi povratka naših građana, koji su ulaskom Hrvatske u EU otišli u inostranstvo što pokazuje kupovina 13 nekretnina, koje je Opština zainteresovanima sufinansirala sa tri hiljade evra - rekao je opštinski načelnik.

Problem demografije prisutan je u celoj zemlji, a posebno, manjim, ruralnim sredinama. Ilustruje to podatak da je na području ove lokalne jedinice u prošloj godini rođeno tek 23 dece. Prema poslednjem popisu stanovništva, Opština Trpinja ima 4.200 stanovnika, a u njenom je sastavu sedam naselja.

Na svečanosti proslave Dana opštine, za doprinos u promociji i razvoju sporta, nagrađena je mlada članica Šahovskog kluba Trpinja Teodora Vukajlović, dok je nagrada za životno delo i doprinos društvenim aktivnostima uručena Mariji Opačić, aktuelnoj predsednici Udruženja žena Trpinja.

Prvi put Opštinsko veće donelo je odluku o proglašenju počasnog građanina, a ta titula pripala je bivšem generalnom konzulu Republike Srbije u Vukovaru Aleksandru Nakiću, koji trenutno obavlja funkciju ambasadora Srbije u Bratislavi. Počasnim građaninom proglašen je zbog izuzetnog angažmana u pomoći pripadnicima srpske zajednice tokom vršenja funkcije u Vukovaru. U muzičkom delu programa nastupila je Etno grupa Đurđevak iz Bobote.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više