Novosti

Kronika

Sveske iz Vojvodine

800 učenika od 1. do 4. razreda osnovnih škola sa područja Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije, koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu po modelu ‘A’, dobit će besplatne radne sveske

Vj7d2403irc9cgek36weixaltrw

Pokrajinska vlada financirala je ranije i školske torbe

Na molbu Zajedničkog veća opština, Vlada Autonomne pokrajine Vojvodine obezbedila je milion i 700 hiljada dinara za nabavku radnih sveski za oko 800 učenika od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola sa područja Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu po modelu ‘A’. Besplatne radne sveske, učenike će dočekati u septembru, prvog dana nove školske godine.

- Ovo je značajna pomoć Vlade AP Vojvodine koja je isti iznos prošle godine osigurala za nabavku i kupovinu kompleta udžbenika za učenike prvih razreda koji su upisali nastavu na srpskom jeziku i pismu. Budući da je Republika Hrvatska donela odluku da će od ove godine finansirati nabavku udžbenika, zamolili smo Vladu Vojvodine da izdvoji sredstva za kupovinu radnih svesaka, što je i prihvaćeno - rekao je Srđan Jeremić, predsednik ZVO-a. Poručio je roditeljima učenika od 1. do 4.razreda koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku i pismu, da ne kupuju radne sveske jer su one za njihovu decu osigurane. Jeremić dodaje da je pomoć matične države Srbima u Hrvatskoj svake godine sve veća, podsetivši da su prošle godine svi đaci koji su upisali prvi razred po modelu A, u školskoj 2018/2019. godini dobili školske torbe.

- Prošle godine je u prvi razred osnovnih škola na srpskom jeziku i pismu upisan 181 učenik, a ove godine je taj broj za 10 đaka veći. Intenzivno radimo na tome da naši đaci prvaci, besplatne školske torbe dobiju i ove godine - rekao je predsednik ZVO-a i izrazio zahvalnost predsedniku pokrajinske Vlade Igoru Miroviću i svim članovima Vlade ‘koji su prepoznali nastojanja srpskog naroda u Republici Hrvatskoj za očuvanjem prosvetne autonomije i svog nacionalnog identiteta’.

Bolji uslovi za obrazovanje na maternjem jeziku i povezanost sa matičnom državom Srbijom jedan je od prioriteta ZVO-a, ističe Jeremić i podseća da je ova institucija prošle godine obezbedila i školski pribor za decu koja pohađaju modele B i C obrazovanja, a takođe je organizovano i nekoliko jednodnevnih ekskurzija u Beograd.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više