Novosti

Društvo

Svim sredstvima protiv nezavisnog novinarstva

Napadi na nezavisne novinare u Republici Srpskoj jasna su poruka da nam se ne može garantirati sigurnost, rekli su Vanja Stokić i Aleksandar Trifunović na Privrednikovoj tribini

Large tribina napad 2

Moderator Saša Kosanović, Vanja Stokić i Aleksandar Trifunović (foto Nenad Jovanović)

Da se nezavisni mediji i novinari u Hrvatskoj suočavaju s brojnim izazovima nije nepoznata činjenica, ali u Republici Srpskoj na djelu je još veća haranga i linč na nezavisne novinare i LBGT zajednicu o čemu su na tribini "Napad je najbolja obmana", upriličenoj 4. aprila u prostorijama Privrednika u Zagrebu, govorili Vanja Stokić, urednica portala eTrafika.net i Aleksandar Trifunović, novinar i urednik portala Buka.

Za početak istaknut je problem izmjena Zakona o kleveti s predviđenim kaznama od 2,5 do čak 70 tisuća eura, zbog čega su protestirali novinari zakonskih udruženja.

– Problem je i što nam zbog neke prijave u redakciju može doći policija, oduzeti sve mobitele i računare, razmontirati radio stanicu, sve to odnijeti i vratiti nam nakon godinu dana i tako nam onemogućiti rad - rekao je Trifunović kojem su, kao i novinaru EuroBlica i portala Srpska info Nikoli Morači, prije nekoliko tjedana izgrebali automobile, što je izazvalo šok kod njegove djece koja su pitala "Tata, zašto su baš naš auto ogrebali'".

Još veći šok doživio je kad je predsjednik RS-a Milorad Dodik, koji je dan ranije novinare nazvao spodobama, izjavio da mu je žao, ali da "postoje indicije da su to ti novinari sami sebi napravili da bi povećali svoju vidljivost". Policija, koja je korektno vodila istragu, otkrila je počinioca koji sada tvrdi da nema sredstava niti imovine, Trifunović i Morača ostali su bez naknade štete.

– Nakon tog događaja postavio sam kamere i pazim gdje parkiram auto - kaže Aleksandar.

Iskustvo Vanje Stokić bilo je još drastičnije.

– Iako se u Sarajevu od 2019. održavaju parade ponosa, u Banjaluci za to neme uslova, ali smo pokušali organizirati neko okupljanje s izložbom i panel diskusijom u zatvorenom prostoru, zbog čega su se okupili članovi koordinacijskog odbora Povorke ponosa. U međuvremenu je netko zloupotrebio logo udruženja i najavio šetnju gradom, što je izazvalo traženje više organizacija da se skup zabrani. Policija je na dan održavanja aktivistima, od toga 12 djevojaka i tri mladića, rekla da im ne može garantirati sigurnost i istjerala ih iz zgrade na ulicu gdje su ih napali huligani i neke od njih prebili i udarali flašom po glavi – ispričala je što se zapravo dogodilo u tom gradu prije nekoliko tjedana u tom gradu.

Vanja Stokić utočište je pokušala pronaći u susjednoj kući, u čijem je dvorištu vidjela više muškaraca da telefoniraju, ali su je oni uz povik "ona nije naša" istjerali pred huligane.

Sve je rezultiralo time da je troje povrijeđenih, među kojima i Vanja Stokić koja je pratila skup, završilo na hitnoj nakon čega ih je policija, uz obrazloženje da im ne može garantirati sigurnost, otpratila do granice entiteta.

- Skup je otkazala policija RS. Dakle, sistem šalje poruku da nam ne može garantirati sigurnost. Predsjednik RS-a Milorad Dodik i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković danima suuoči događaja javno govorili protiv skupa i tvrdili da ga treba zabraniti, a nakon napada i nasilja rekli da za njega nisu odgovorni - navode Stokić i Trifunović.

- Poseban problem su predstavnici evropskih institucija koji posmatraju što se događa kao s galerije i ništa ne čine da se stvari promijene. Ustručavaju se sresti s nezavisnim medijima, ali se redovno sreću s Dodikom - rekao je Trifunović i ocijenio da je međunarodnoj zajednici bitno da se narodi u BiH opet ne sukobe. Zato ih se pušta da rade što žele, a nezavisni mediji ispadaju kolateralna šteta, rekao je Trifunović.

Osim međunarodne zajednice, sa strane se drži i opozicija čije neke stranke podržavaju huligane, a ne oglašava se ni Crkva. Društvo je obezglavljeno, a napad u Banjaluci u RS-u osudilo je tek troje ljudi koji nemaju neki značajniji utjecaj, rekao je.

I Stokić i Trifunović naglasili su da im se svim tim potezima šalje poruka da odustanu od svog rada i da odu, ali da će izdržati.

Kolegama iz Banjaluke, a time i novinarima i svima koji se bore za bolje društvo, podršku su pružili novinari i članovi HND-a i Sindikata novinara Hrvatske na čelu s Majom Sever koji su se aktivno uključili u diskusiju.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više