>

novosti logo

Svjedok pa optuženik

Željka Sačića tereti se da je, znajući za masakr u Gruborima, ‘propustio poduzeti mjere da se spriječe slični postupci i da se počinioci kazne’

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv Željka Sačića, ratnog pomoćnika zapovjednika Stožera specijalne policije MUP-a, i Frane Drlje, bivšeg pripadnika policijske antiterorističke jedinice Lučko. Drlje je u junu 2014. nepravomoćno oslobođen za ratni zločin u Gruborima, gdje je pobijeno šestoro srpskih staraca.

Sačić i Drlje terete se sada za ratni zločin protiv srpskih civila koji se na širem području Knina i Gračaca dogodio 25. i 26. avgusta 1995. godine. Sačić se tereti da je propustio osigurati efikasan nadzor nad postupcima pripadnika Specijalne policije. Kako se navodi, propustio je osigurati dužni nadzor iako je znao da su pojedini pripadnici Antiterorističke jedinice Lučko 25. avgusta u Gruborima usmrtili šestoro civila i zapalili većinu kuća u selu. Tereti ga se da je, znajući za navedeni događaj, iako je bio dužan, propustio poduzeti mjere i radnje da se spriječe slični postupci i da se počinioci kazne. Nakon toga je dozvolio da pripadnici jedinice i Drlje kao vođa jedne od grupa jedinice nastave akciju u kojoj su 26. avgusta 1995. zapalili više kuća u selu Ramljanima na potezu Knin – Drniš.

Sačića se tereti da je nadležnim policijskim službenicima zabranio provođenje uviđaja i drugih službenih radnji usmjerenih na otkrivanje zločina i njegovih počinilaca. Također je zapovjedniku jedinice izdiktirao neistinit izvještaj, po kome je ta jedinica u Gruborima naišla na oružani otpor desetak neprijateljskih vojnika, što je imalo za posljedicu pogibiju više ljudi i spaljivanje kuća.

Optužnica protiv Sačića i Drlje podignuta je sedam mjeseci nakon što je zagrebački Županijski sud za zločin u Gruborima nepravomoćno oslobodio Drlju i suoptuženika Božu Krajinu. U istom se slučaju trebalo suditi i Igoru Beneti, ali on je u sumnjivim okolnostima nađen mrtav prije početka suđenja. Službena verzija glasi da se ubio.

U istrazi za masakr u Gruborima 2009. najprije je bio osumnjičen i Sačić, ali je istraga protiv njega izdvojena, pa je na suđenju Drlji i Krajini bio svjedok.

- Saopćenje ŽDO-a u Zagrebu u vezi podizanja optužnice za zločine počinjene nakon ‘Oluje’ još jednom nas je podsjetilo na činjenicu da su za njih donijete tek dvije presude, od kojih je ona za Grubore još uvijek nepravomoćna - navodi se u reakciji Documente – Centra za suočavanje s prošlošću. Nekažnjavanje zločina u Gruborima omogućilo je zločin u Ramljanima dan poslije, zbog čega je i podignuta optužnica, ističu u Documenti.

1/1