Novosti

Politika

Svjetski židovski kongres prosvjeduje zbog prikazivanja Sedlarovog filma u New Yorku

‘Dokumentarac Jakova Sedlara ‘Zagrljaj sudbine - Albanci i Židovi’ izvrće povijesne činjenice o događajima na Balkanu tijekom Drugog svjetskog rata te koristi židovsku tragediju kako bi promovirao određenu političku agendu’, poručili su iz Svjetskog židovskog kongresa

1ysv96gywm7ji5o0wl73icwck1i

Jakov Sedlar (foto Boris Šćitar/Večernji list/PIXSELL)

Novi filmski uradak Jakova Sedlara pod nazivom ‘Zagrljaj sudbine - Albanci i Židovi’ premijerno je prikazan pred stotinjak gledatelja ovog utorka na Festivalu filma sefardskih Židova u New Yorku, zbog čega je Svjetski židovski kongres uputio prosvjedno pismo te reagirao na svojoj službenoj Facebook stranici.

Naime, iz Svjetskog židovskog kongresa, kako je za Novosti rekla, Maja Samokovlija iz zagrebačkog ureda ove organizacije, za prikazivanje filma saznali su prošle nedjelje te su pokušali upozoriti organizatora festivala da ne prikaže film. Kako je njihovo upozorenje zanemareno, iz Svjetskog židovskog kongresa odlučili su upozoriti javnost o čemu se radi.

‘Iskrivljavanje i poricanje holokausta opasan je trend koji se koristi kao sredstvo za ostvarenje političkih agendi. I to na mjestima gdje ih ne bi očekivali. Čak i dokumentarni film redatelja Jakova Sedlara koji je prikazan ovog tjedna na Festivalu filma sefardskih Židova u New Yorku pun je iskrivljavanja. Ovom filmu nije mjesto na židovskom filmskom festivalu’, oštro su poručili iz Svjetskog židovskog kongresa. Dodali su i kako Sedlarovi filmovi snimljeni u posljednjih dvadesetak godina počivaju na radikalno desnim nacionalističkim narativima.

Film, koji se bavi Židovima u Albaniji i na Kosovu, smatraju u Svjetskom židovskom centru, promovira laži i iskrivljavanja, ponižava žrtve holokausta te umanjuje ulogu onih koji su riskirali svoje živote kako bi spasili Židove.

Kao primjer, Samokvlija nam je navela da je Sedlar u svom filmu deset minuta posvetio okrivljavanju Srba za uništenje tamošnje židovske zajednice. A ustvari, kako navode iz Svjetskog židovskog kongresa, hrvatska kvislinška država ubijala je Srbe, Židove i Rome, dok je Srbija bila okupirana od strane nacističke Njemačke i njenih saveznika.

‘Sedlar, koji je hrvatski građanin, tako skriva problematičnu hrvatsku povijest’, upozorili su iz Svjetskog židovskog kongresa te dodali kako brojne tvrdnje iz filma ili ne mogu biti dokazane ili je riječ o lažima. Kao primjer su naveli tvrdnje prema kojima su Židovi bili na Kosovu od 4. stoljeća te da je Albert Einstein 1933. godine putovao u SAD s albanskom putovnicom. Einstein je, naime, već 1932. godine bio u SAD-u.

Iz Svjetskog židovskog kongresa upozorili su i kako redatelj nije tijekom rada na filmu kontaktirao židovsku zajednicu u Albaniji kao izvor za povijesne podatke koje iznosi.

‘Ovaj dokumentarac izvrće povijesne činjenice o događajima na Balkanu tijekom Drugog svjetskog rata te koristi židovsku tragediju kako bi promovirao određenu političku agendu’, zaključili su iz Svjetskog židovskog kongresa.

Također, kolegama iz Festivala filma sefardskih Židova pažnju su skrenuli i na prijašnji Sedlarov opus, odnosno film ‘Jasenovac - istina’, koji je prepun povijesnih falsifikata, o čemu su svojedobno pisale i Novosti.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više