Novosti

Politika

Tablice gloženja

Kosovska specijalna policija i dalje je na prelazima Jarinje i Brnjak, a predstavnici Srba traže da se povuče odluka o privremenim tablicama. Dakle, pat-pozicija. "To je rezultat neuspelog dijaloga koji su vodili EU i drugi faktori", kaže novinar Idro Seferi

Large internacionala  ko%c5%beul

Granica se može preći samo peške (foto Dejan Kožul)

Nakon desetak dana na Kosovu ništa novo. Na prelazima Jarinje i Brnjak i dalje se nalaze pripadnici kosovske specijalne policije, kao što i dalje traje blokada puteva pa oni koji žele da pređu granicu to mogu samo peške.

Nada da će kosovsku policiju zameniti KFOR i da će nakon toga blokada biti povučena više ne postoji jer predstavnici Srba sa severa Kosova traže da se stanje vrati na period pre 20. septembra, odnosno da se povuče odluka o privremenim registarskim tablicama za vozila sa tablicama Srbije. Dakle, pat-pozicija. Za neke iznenađenje, za neke baš i ne. Novinar Idro Seferi je jedan od onih koji se nije previše iznenadio.

- Pre svega, to je rezultat neuspelog dijaloga koji su vodili EU i mnogi drugi faktori, poput SAD-a. Rezultat su nova blokada i nove tenzije, koje nismo imali par godina - kaže Seferi.

Čudi se ipak što EU nije videla mogućnost da se nešto takvo dogodi.

- Ne znam kako su mislili da ovaj problem neće morati jednog dana da se reši. Pet godina je prošlo od sporazuma, Kosovari su morali da kupuju probne tablice po mnogo višim cenama nego što je to slučaj sa srpskim. Neko je trebao da reaguje brže, pogotovo zato što je sve ovo sa tablicama najavljeno - ističe Seferi.

Podsetimo da je prvi Sporazum o slobodi kretanja potpisan pre deset godina, za vreme vladavine Demokratske stranke, a potpisao ga je tadašnji pregovarač u ime Srbije, Borko Stefanović. Od tada pa do momenta kad su kosovske vlasti odlučile da ugovoreno sprovedu u delo primena se samo odlagala.

Seferi veruje da 20. septembar nije slučajno odabran jer na Kosovu slede lokalni izbori.

- Jasno je da je ovo politički orkestriran događaj. Odluka je politička, reciprocitet je politička stvar. Ona je donekle ispravna jer građani Kosova nemaju drugu mogućnost, nemaju mogućnost da biraju druge tablice i oni su u problemu, a sa druge strane imamo i tu činjenicu da je Albin Kurti šest meseci na vlasti, a nije uradio promene koje su se očekivale od njega, pa će ovo politički da mu pomogne i na lokalnim izborima - smatra Seferi.

Kad je pre deset godina potpisan sporazum i kad je Jarinje postalo nešto što po svemu liči na granični prelaz, iako ga u Srbiji nazivaju samo "administrativnim", bunt je značio paljevinu baraka. Scenario je i danas sličan, primećuje naš sagovornik.

- Sistem je manje-više isti. Samo još nemamo paljenje na prelazima - kaže i dodaje da ni jednu ni drugu stranu, iako to stalno ističu, ne zanima toliko sloboda kretanja građana.

- Mislim da je ovo banalni problem koji se mogao rešiti, ali ni za to na Balkanu još ne postoji politička volja - ističe Seferi i spominje inicijativu "otvoreni Balkan" koja zasad isključuje Kosovo, ali očigledno i rešavanje brojnih problema koji opterećuju pojedine zemlje.

- Ako je Srbija u svađi sa Kosovom ili Bosnom, ne može postojati dobra regionalna saradnja ako nisu dobri odnosi između tih subjekata. EU je pogrešila jer nikad nije preuzela ulogu da pregovore vodi, nego da pomaže dijalog. To ne radi na Balkanu. Na Balkanu se po par nedelja moraju rešavati problemi, inače postoji mogućnost ponavljanja i novih incidenata - opominje Seferi. Za početak, treba rešiti postojeći.

- Mislim da Kurti neće povući policiju sa severa makar mesec dana jer bi ga to koštalo - kaže Seferi.

Ističe da će posle svega najveći problem biti dovesti obe strane u Brisel na pregovore. Odlaganje, napominje on, odgovara i Srbiji, pogotovo što sad može da se poziva na tuđu krivicu. Uporedo sa ovom krizom stiže vest da EU sve manje računa da će šest balkanskih zemalja jednom postati njenim članicama.

- Problem je što je Balkan izgubio evropsku perspektivu pa su ovakvi incidenti mogući i ubuduće - zaključuje Seferi.

Deseti dan blokade u Kosovskoj Mitrovici osvanuo je pretećim flajerima, na kojima piše "A za ove tablice jebaćemo vam mamice", postavljenima na automobile onih koji su skinuli stare tablice i uzeli probne kako bi uopšte mogli da se kreću Kosovom.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više