>

novosti logo

Tabloidno patosiranje

Postupak osječkog policajca Darka Prgometa koji je zbog banalnog prelaska ulice na crveno svjetlo svoju 66-godišnju sugrađanku Katicu Karlović svalio na patos, vezao je lisicama i priveo u policiju, kao i sve što se događalo nakon toga, pokazuje etički kaos u hrvatskom društvu.

Portali i Facebook vrvjeli su komentarima u vezi brutalnog postupka mrge od 130 kila koji se, sve u duhu pravila službe, fizički obračunao sa ženom koja i bez njega ima dovoljno problema. Ulje na vatru dolilo je i mišljenje stručnjaka koji su potvrdili da je Prgomet postupio po pravilima službe i da nema mjesta za disciplinski postupak protiv čuvara reda. Istina, Prgomet je postupio kao dobar policajac, ali nije postupio kao čovjek, a kao ljudi nisu postupili ni drugi akteri priče. Recimo, pojedini mediji u Hrvatskoj su se krajnje senzacionalistički raspisali o akterima, mahom o tome kako je policajac maltene vitez bez straha i mane, a dotična žena, istina mirna i poštena, ali nekako čudakinja. Njima su se priključili i tabloidni mediji iz Srbije koji su trijumfalistički prenijeli tekstove kako hrvatska policija bije svoje građane. A još kad je negdje objavljeno da je stradala baka zapravo Srpkinja jer vjenčani prsten nosi na desnoj ruci, to je bio povod da dnevno.hr i njemu slični uzvrate kako u Srbiji pišu o progonu Srba, ali i da iznesu komentare u kojima su neki politički analitičari isticali da je policijska brutalnost manifestacija protudemokratske vladavine, jer da ‘dok se njegov gospodar pokušava na svaki način, unatoč izbornom porazu, održati na vlasti, šef hrvatskoga represivnog sustava tolerira nesputanu represiju policije prema hrvatskim građanima’.

Sam ministar Ranko Ostojić svojim je pseudonarodnjačkim pisanjem na Facebooku, a onda i traženjem da se Prgomet i njegovi kolege izvine Katici Karlović, pa i najavom da će platiti kaznu, demantirao spomenute analize, ali i dao svoj obol ovoj tragikomediji. Naime, nije posao ministra da određuje disciplinske mjere ili plaća kazne – u Hrvatskoj postoje sudovi i druge nadležne ustanove koje takve stvari mogu riješiti. Doduše, možda i ne mogu, s obzirom na to kako rade…

1/1