Novosti

Politika

Taj zna

Najnoviji prilozi Damira Novotnyja turbulentnoj domaćoj ekonomskoj misli: Jednom od najistaknutijih ekonomskih stručnjaka i savjetnika upravo je propalo nekoliko poduzetničkih projekata

Mx7oyb7a5wb38s9hyf4hylugrzg

Dr. No ekonomije – Damir Novotny (foto Grgur Žučko/PIXSELL)

Još nije pravo utihnuo smijeh prisutnih u studiju Hrvatskog radija prije pola godine, kad je ono ekonomist Damir Novotny izjavio da bi on na mjestu ministra financija ‘riješio sve probleme za tri mjeseca’, a taj naš stari junak pročuo se novim biserom. Ovaj put je ‘ugledni analitičar’ iz prvog ešalona takvih prevrijednih pojava u ‘Jutarnjem listu’ iznio čitav kompendij mudrosti o nužnostima koje Hrvatska hitno mora prihvatiti kako bi konačno izašla iz krize, a svode se, posve očekivano, na privatizaciju preostale državne imovine i rigorozno rezanje javnog sektora. Pritom se pozvao na Pierrea Bourdieua da bi se podsmjehnuo Karlu Marxu, te izveo još poneki salto mortale poput – izdvojimo samo to – zaključka da se novodobni kineski i ruski milijarderi, pa ni američki IT gurui, eto, zapravo nisu obogatili na teret radnog naroda.

I ništa od toga ne bi bilo toliko zabavno da najnoviji prilog turbulentnoj domaćoj ekonomskoj misli nije ciničnim slučajem garniran simultanom viješću o propasti više čuvenih tvrtki za poslovno savjetovanje, povezanih u TMC grupu, a gdje Novotny figurira kao partner i glavni menadžer. One među nama s iole normalnim pamćenjem, neugaslim uslijed ispiranja mozga u posljednja dva-tri desetljeća, to će svakako podsjetiti na činjenicu kako istom stručnjaku ovo nipošto nije prvi put da uopće ne tone skupa s havariranim brodom, nego već traži novo komandno mjesto za pouzdani nastavak svoje blistave liberalne karijere. A budući da se u Hrvatskoj sve glasnije priziva spasonosno čudo od tzv. vlade stručnjaka, ne bi nas trebalo iznenaditi ukoliko i Damira Novotnyja uočimo kako se gura u redu za kandidate, baš kao onomad na radijskim valovima.

S takvom perspektivom nema mnogo veze činjenica da se Novotny ustvari javlja kao eksponent utjecajnih krugova koji su bitno radikalniji transmiteri austerity politike u Hrvatskoj nego što je to sama Vlada. Ne treba stoga tako doslovno uzimati u obzir njegovu kritiku navodno previše ljevičarskih suglasja između SDP-a i Mosta. Dovoljno je da u tom pogledu obratimo pažnju na primjerice Branka Grčića koji je u više navrata prošao fazu od neoliberala spuštenoga garda do socijaldemokratski pritajenog zagovornika slobodnog tržišta i natrag. Sve je dakle moguće, a Damir Novotny bi se upravo sjajno uklopio u realizaciju reformističkih mokrih snova ekipe iz Mosta.

Svatko ima pravo na novu šansu, a barem ih je on uvijek znao dobiti, još otkad je u vrijeme Ante Markovića direktorski ispratio u propast zagrebačke tvrtke Klub mode i Kemikalije.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više