>

novosti logo

Kronika Kronika

‘Tapan’ prodrmao Zagreb

Koncert klupske muzike u okviru Dana srpske kulture: Skupina spaja elektroniku, džez improvizaciju i orijentalni izraz, a nastupala je diljem Evrope i u Africi

Brojni poštovaoci klupske muzike u Zagrebu i Rijeci imali su priliku da prvog novembarskog vikenda, u okviru Dana srpske kulture, uživaju u muzici beogradske grupe ‘Tapan’. Ova skupina, kako se čulo u njihovim nastupima, spaja elektroniku, džez improvizaciju i orijentalni izraz.

Klub ‘Pločnik’ u širem centru Zagreba, bio je 2. novembra uvečer pretijesan za sve koji su željeli čuti živu svirku Beograđana i sudeći po reakcijama, njihova očekivanja bila su itekako ispunjena. O okolnostima njihovog dolaska u Hrvatsku pitali smo organizatora koncerta, Damira Radovića iz riječkog pododbora ‘Prosvjete’.

- Ovo je prvi put što radimo Dane srpske kulture u Rijeci i Zagrebu. Zaključili smo da bi ‘Tapan’ bio zanimljiviji publici u ova dva grada jer su njihove kulturne potrebe malo drugačije nego u nekim drugim sredinama. Dakle, ovo je urbana varijanta Dana srpske kulture. Kao organizator koji njeguje dugogodišnje prijateljstvo s jednim od članova, Goranom Simonovskim, ocijenio sam da je ‘Tapan’ jedan od najboljih primjera za uvid u to što se radi na klupskoj sceni u Beogradu - rekao je Damir. Svoje zadovoljstvo gostovanjem je podijelio i Simonovski.

Nebojša Bogdanović Švabe i ja smo na beogradskoj klupskoj sceni aktivni od 90-ih. Nas dvojica smo producirali elektronsku muziku i počeli da priključujemo neke beogradske muzičare koji su najviše doprineli našem zvuku i nastupali s nama. Tako su s nama saksofonist Džemal Al Kisvani i perkusionist Feđa Frenklin. Svih godina postojanja Tapan nastupa širom Evrope. Nastupali smo čak i u Africi, ali nikako da dođemo u komšiluk. Zato smo prihvatili poziv. Dani srpske kulture su lepa prilika, iako nas je povod iznenadio, ali drago nam je i želimo da prikažemo jednu drugu stranu muzičke priče - rekao je Goran. I uspjeli su u tome, jer se publika uživjela u nastup bodreći muzičare i aplaudirajući im.

- Meni su oni bili ugodno iznenađenje jer ne mogu sa sigurnošću reći da sam ranije čuo za njih, ali su bili odlični. Vidi se da su uigrani, ali još više da se u svoju muziku unose dušom i srcem, što je publika prepoznala - rekao je Igor Drvendžija, jedan od posjetilaca. Večer kasnije ‘Tapan’ je nastupio i u Rijeci, na brodu ‘Marina’.

1/1