>

novosti logo

Kronika Kronika

Teške rane Dudika

Zajednica udruženja antifašističkih boraca i antifašista (ZUABA) Vukovarsko-sremske županije i ove godine je u Spomen-parku ‘Dudik’ u Vukovaru organizovala komemoraciju žrtvama fašizma u Drugom svetskom ratu. Na ovom stratištu ubijeno je 455 osoba, većinom civila, od kojih 384 iz Srbije, 71 iz Hrvatske i dve iz Bosne i Hercegovine.

- To je delo Viktora Tomića, predsednika tzv. prekog suda, koji je u velikoj župi Vuka, najvećoj teritorijalnoj jedinici ustaške NDH, počinio velika zverstva, a nakon 1943. godine se preselio u Sremsku Mitrovicu gde je nastavio svoj krvavi pir - podsetio je Lazo Đokić, predsednik ZUABA Vukovarsko-sremske županije i dodao kako posle 72 godine od pobede nad fašizmom ‘svedočimo reinkarnaciji te zlobne ideje koja je u periodu od 1941. do 1945. godine uništila više od 50 miliona ljudi u svetu’.

Nakon komemorativnog skupa na Dudiku, održanog uz pokroviteljstvo Grada Vukovara, Vukovarsko-sremske županije i Srpskog narodnog veća, program je nastavljen u restoranu Mornar svečanom akademijom. Na temu ‘Antifašizam - ideja za bolju budućnost’ govorio je Srđan Sekulić, predsednik VSNM-a Trpinje i direktor Srpskog kulturnog centra Vukovar.

- Iako je antifašizam zapisan u Ustavu Republike Hrvatske, on je mrtvo slovo na papiru i ne primenjuje se u praksi. Nosioci antifašističke ideje su danas pripadnici starijih generacija koje su stasavale tokom Drugog svetskog rata i nakon njega, preostali pripadnici srpskog naroda i retki nezavisni intelektualci. Kada to uzmemo u obzir, evidentno je da antifašizam u Hrvatskoj nema neku izglednu budućnost. S druge strane, ideja fašizma je u ekspanziji što je vidljivo po istupima mnogih javnih ličnosti, a onda i običnog naroda. O tome najbolje svedoči postavljena tabla sa ustaškim pokličem koja još uvek stoji u Jasenovcu - kaže Sekulić.

Spomen-kompleks u Dudiku, rad beogradskog arhitekte Bogdana Bogdanovića, koji čine pet buktinja, stilizovanih vitkih konusa okruženih kamenim cvetovima, tokom rata ‘90-ih godina u potpunosti je devastiran, a obnova je započeta 2015.godine na inicijativu Zajedničkog veća opština. U prvoj fazi je pet vrhova kupola presvučeno bakrenim limom, no nakon toga su radovi stali.

1/1