Novosti

Kronika

Terenci na zadatku

U borbi s koronavirusom Srpsko narodno vijeće osiguralo je pomoć ukupne vrijednosti oko 266 hiljada kuna, pri čemu je najveći dio uložen u osnovne prehrambene i higijenske potrepštine za starije i socijalno ugrožene osobe. Unatoč ograničenjima vrijedni volonteri pakete su dostavljali širom Hrvatske

U cilju ublažavanja krizne situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa i prevencije oboljenja od Covida-19, Srpsko narodno vijeće osiguralo je pomoć za starije i socijalno ugrožene osobe ukupne vrijednosti cca 266 hiljada kuna, pri čemu je najveći dio uložen u osnovne prehrambene i higijenske potrepštine.

Po riječima Tatjane Dragičević, koordinatorice akcije iz Odjela za socijalna i humanitarna pitanja SNV-a, od sredine marta do početka maja županijskim i općinskim vijećima srpske nacionalne manjine pružena je novčana pomoć u iznosu od oko 126.000 kuna za 963 domaćinstva: neka su vijeća za taj novac kupila više a neka manje proizvoda, ovisno već o tržišnim cijenama na svom području.

- Ostatak novca utrošen je za stvaranje zaliha u Zagrebu, čime je osigurano dodatnih sedamstotinjak paketa humanitarne pomoći približno vrijednih oko 90 tisuća kuna. Pored toga, Srpska pravoslavna crkva donirala je 50 humanitarnih paketa, pa su neka vijeća umjesto novce dobila tu vrstu materijalne pomoći za one kojima je najpotrebnija. Tako su dosad našim manjinskim vijećima, uključujući i zagrebačko, podijeljena 364 paketa iz zaliha - kaže ona.

Dragičević napominje da je do sada humanitarnu pomoć primilo 1.327 socijalno ugroženih domaćinstava u 15 županija, pri čemu je naglasak bio na potpomognutim i ruralnim područjima, ali su u manjem obimu obuhvaćene i gradske sredine. Za Vukovarsko-srijemsku i dio Osječko-baranjske županije pomoć u obliku 150 paketa osiguralo je Zajedničko veće opština u suradnji s općinskim vlastima na tim područjima. Spomenutim je županijama planirano pružiti dodatnu pomoć iz zaliha, a preostalo će se dijeliti vijećima u skladu s potrebama i dosad primljenom pomoći. Ističe i to da je humanitarna pomoć pružana na temelju procjena i popisa starijih i socijalno ugroženih osoba koje su slala županijska i općinska vijeća srpske nacionalne manjine.

- U kupnji i raspodjeli paketa sudjelovali su predsjednici, članovi i volonteri županijskih i općinskih vijeća, terenski suradnici Odjela za socijalna i humanitarna pitanja te zaposlenici SNV-a, ukupno oko 120 osoba. Također, sva vijeća koja su to mogla surađivala su s Crvenim križem te općinskim i gradskim vlastima, a pomoć se dijelila u skladu s propisanim uputama i pravilima Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu - rekla nam je Dragičević, napomenuvši da SNV takvom humanitarnom pomoći planira obuhvatiti oko 2.080 domaćinstava slabijeg imovnog stanja po cijeloj Hrvatskoj.

U akciji nazvanoj ‘Rankin paket’, koju je pokrenula donačelnica Dragalića Ranka Milojković, oko 50 hiljada kuna utrošeno je za nabavku i podjelu sjemenskih ‘kartica’ mrkve, peršina, cikle, paradajza, paprike, patlidžana, špinata, salate, tikvice, mahuna i crvenog luka.

- Za dodjelu tog oblika pomoći valjalo je zadovoljiti sljedeće kriterije: posjedovati vrt ili kakvu obradivu površinu s kulturama uključenima u paket, biti slabijega socijalno-ekonomskog staTusa te, u slučaju registracije, biti isključivo mali OPG. Srednja i velika obiteljska gospodarstva nisu bila uključena u ovu akciju, koja je obuhvatila osam stotina domaćinstava u 14 županija, među njima i dvije na istoku zemlje koje pokriva ZVO - protumačila nam je SNV-ova koordinatorica. Dragičević napominje da terenski suradnici Odjela svojim sunarodnjacima pomažu i na druge načine, primjerice s dostavom lijekova: to je posebno važno ima li se na umu da je za mnoge, ne samo starije i nepokretne, ljude odlazak iz svoga izoliranog i teško dostupnog sela gotovo nemoguća misija.

Pored svih oblika pomoći, sva su manjinska vijeća opskrbljena zaštitnim maskama, a slijedi i nova podjela takve opreme, koja se izrađuje u Krnjaku a za raspodjelu koje je zadužena Koordinacija vijeća SNV-a. Pitamo Dragičević u kojoj je mjeri volonterski entuzijazam i društveni aktivizam ‘običnih’ ljudi pridonio uspjehu akcije.

- Bez naših terenskih aktivista bilo bi nemoguće sprovesti ovakve i slične akcije; njihovo poznavanje potreba zajednice i pojedinačnih domaćinstava bilo je ključno. Uostalom, cijela akcija je važna i zbog činjenice da se u kratkom vremenu mobilizirao toliki broj vijećnika, volontera i drugih suradnika u gotovo cijeloj Hrvatskoj. Svi su oni željeli biti dio akcije kojom se pruža pomoć onima kojima je to doista potrebno. To je prepoznato u zajednici, pa nastavak ovakvih akcija neće biti upitan sve dok ćemo biti u mogućnosti da ih organiziramo - odgovara nam SNV-ovka.

- Ne treba zaboraviti da ovo nije prvi slučaj da Odjel za socijalna i humanitarna pitanja surađuje s našim manjinskim vijećima, koja cijele godine vode računa o socijalno ugroženim osobama unutar srpske zajednice tako što im dijele različite donacije pravnih i fizičkih osoba. Po sličnom se modelu odvijala lanjska akcija ‘Banija je naša kuća’, u kojoj je taj kraj obiđen uzduž i poprijeko zahvaljujući našim vijećnicima i terenskim suradnicima, članovima

SDSS-a, Prosvjete te drugih naših društava i organizacija. Također, zagrebački ogranak SKD-a ustupio nam je prostor za skladištenje zaliha i pripremu paketa, Crkva pomogla donacijama, a sveštenici sastavljanjem popisa starijih, nemoćnih i ugroženih osoba. Značajan financijski i organizacijski doprinos akciji koju je odobrio Nacionalni stožer za civilnu zaštitu dao je i ZVO, a već sam spomenula da su naša vijeća na svim formativnim razinama surađivala s Crvenim križem te lokalnim štabovima i epidemiološkim timovima kolikogod su mogla - zaključila je Tajana Dragičević.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više