Novosti

Društvo

Teško do narodne vakcine

Cilj inicijative o suspenziji TRIPS-a je omogućiti proizvodnju cjepiva i u drugim državama koje imaju adekvatne proizvodne kapacitete, no da bi se to dogodilo potrebno je da kompanije ustupe formule za svoja cjepiva bez naknade ili prijetnje skupim tužbama

Large internacionala  tena

(foto Saša Miljević/PIXSELL)

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena prošlog je tjedna povukla neočekivan potez i pristala na prijedlog da se farmaceutske kompanije privremeno odreknu patentnih prava na cjepiva protiv Covida-19, no sada stižu manje ohrabrujuće reakcije ostalih zapadnih zemalja i same Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Inicijativu o suspenziji TRIPS-a, sporazuma WTO-a kojim se reguliraju prava intelektualnog vlasništva, pokrenule su prošle godine Indija i Južnoafrička Republika, a u međuvremenu ju je podržalo stotinjak država. Njezin je cilj omogućiti proizvodnju cjepiva i u drugim državama koje imaju adekvatne proizvodne kapacitete, no da bi se to dogodilo potrebno je da kompanije ustupe formule za svoja cjepiva bez naknade ili prijetnje skupim tužbama. Prijedlog su blokirale bogate države, uključujući i SAD, čije kompanije Pfizer, Moderna i Johnson & Johnson proizvode cjepiva. Ipak, Biden je popustio nakon višemjesečne kampanje za "narodnu vakcinu", ali sada se njegovoj odluci usprotivila Njemačka, čija je vlada poručila da je "zaštita intelektualnog vlasništva izvor inovacija i tako mora ostati i ubuduće". Njemačka kompanija BioNTech proizvela je cjepivo protiv Covida-19 zajedno s američkim Pfizerom, pa njemačka vlada ovime štiti njezine interese.

Za razliku od Njemačke, vlada francuskog predsjednika Emmanuela Macrona predomislila se oko prijedloga o suspenziji patenata, nakon što je ranije također tvrdila da bi to bilo štetno za inovacije. Francuska nije uspjela proizvesti vlastito cjepivo, a Macron sada poručuje da "apsolutno podržava" prijedlog. Vlada Velike Britanije, čija AstraZeneca također proizvodi cjepivo, još se nije oglasila, no premijer Boris Johnson nedavno je na stol dobio otvoreno pismo stotina akademika, političara i organizacija u kojemu od njega traže da i on "stane na pravu stranu povijesti". Šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je pak da je Evropa "spremna razgovarati o svakom prijedlogu koji adresira krizu na efikasan i pragmatičan način".

Ipak, ubrzo nakon vijesti o Bidenovoj odluci stigao je hladan tuš iz samog WTO-a, odakle su najavili početak pregovora o suspenziji patenata, ali na način da se izradi novi prijedlog. Pregovori podrazumijevaju dugotrajan proces vijećanja o svakoj riječi sporazuma, a budući da svih 164 članica WTO-a odluku mora donijeti konsenzusom, procjenjuje se da će pregovori trajati do jeseni. Također, američke farmaceutske kompanije već su mobilizirale resurse kako bi osigurale da novi tekst sporazuma bude sročen tako da mu je značenje što uže, a vrijeme trajanja suspenzije patenata što kraće.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više