>

novosti logo

Društvo Društvo

Ti meni, ja tebi

Europski sud za ljudska prava vratio je tužbu zbog neučinkovite istrage ratnog zločina u Hrvatskoj njezinom Ustavnom sudu

Krajem prošle godine Ustavni sud, prvi put u 28 godina, priznao je da Državno odvjetništvo Republike Hrvatske nije bilo učinkovito u istrazi ratnih zločina. Nedugo nakon toga, iz Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu stigla je prva odluka kojom je pritužba obitelji žrtava rata zbog neučinkovite istrage u Hrvatskoj jednoglasno i pravomoćno proglašena nedopuštenom, pa će se s njome opet baviti poslovično ekspeditivno domaće pravosuđe.

Europski sud je u predmetu Kušić protiv Hrvatske utvrdio kako je Ustavni sud, nakon mnogo godina nerazmatranja takvih pritužbi, promijenio i utvrdio praksu te je u svojim najnovijim odlukama donesenim tijekom 2019. ispitao učinkovitost istraga uzimajući u obzir praksu Europske konvencije kao osnovu za svoju ocjenu. Tako je sud u Strasbourgu zaključio da je obraćanje Ustavnom sudu sada učinkovit pravni lijek zbog pritužbi na neučinkovitu istragu pod člankom 2. koji se odnosi na pravo na život i člankom 3., odnosno zabrane nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja.

U svom zahtjevu Europskom sudu obitelj Kušić je navela da istraga smrti članova njihove obitelji nije bila učinkovita i da ustavna tužba, kao domaći pravni lijek, nije bila učinkovita s obzirom na to da ju je Ustavni sud redovito odbijao kao neosnovanu. Cijeli predmet star je točno 28 godina. Naime, 6. veljače 1992. godine pored ceste kod Petrovog Polja pronađena su dva mrtva tijela srodnika podnositelja zahtjeva. Po ustaljenoj praksi tog vremena, u istrazi se nije daleko stiglo. Nakon obavljenog očevida i pregleda tijela, ustanovljeno je da su N. K. i P. K. umrli od prostrijelnih rana glave i trupa, a policija je Okružnom javnom tužilaštvu u Sisku podnijela kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog ubojstva. Utvrđeno je samo da su žrtve odveli muškarci u maskirnim uniformama. Tek 2006. godine ubojstva su okvalificirana kao ratni zločini. Istraga je na osječka tijela prenesena 2010., a u ožujku prošle godine na Županijski sud u Zagrebu. U cijelom slučaju događaju se s vremena na vrijeme samo pokoji obavijesni razgovori.

Odvjetnica obitelji Kušić Slađana Čanković ističe kako je Ustavni sud redovito odbijao ustavne tužbe podnesene protiv presuda parničnih sudova kojima su također odbijane tužbe protiv države radi naknade štete zbog nasilnih smrti.

- Europski sud za ljudska prava u predmetu Kušić protiv Hrvatske proglasio je da postoji djelotvorno pravno sredstvo, iako smo mi zahtjev Strasbourgu podnijeli 2017. godine, kada Ustavni sud nije prihvaćao takve zahtjeve - napominje Čanković.

1/1