Novosti

Politika

Tijelo španjolskog diktatora bit će premješteno iz mauzoleja Valle de los Caidos

Španjolska vlada pokrenula je proces ekshumacije Francovih ostataka tvrdeći da oni ne smiju ostati u mauzoleju koji je financiran javnim novcem. Brine ih i što tu lokaciju pohode ekstremni desničari

Xr7qq9y94v80c5kblf6n4r796xs

(foto Juan Medina/Reuters/PIXSELL)

Španjolska vlada u četvrtak će prebaciti posmrtne ostatke diktatora Francisca Franca iz državnog mauzoleja Valle de los Caídos u kojem je pokopan 1975. godine.

Vladajuća Socijalistička partija donijela je odluku o ekshumaciji tijela bivšeg diktatora i pretvaranju spomenika u Valle de los Caídos, koji se nalazi blizu glavnog grada Madrida, u memorijal posvećen 500.000 žrtava koje su ubijene tijekom građanskog rata 1936 - 1939. godine. Španjolska vlada pokrenula je ekshumaciju Francovih ostataka tvrdeći da oni ne smiju ostati u mauzoleju koji je financiran javnim novcem te da to mjesto služi za odavanje počasti diktatoru, s obzirom na to da ga pohode ekstremni desničari.

Obitelj diktatora osporavala je odluku vlade, no tamošnji Vrhovni sud odbio je prošlog mjeseca njihovu žalbu. Obitelj će prisustvovati ekshumaciji koja će se održati ovog četvrtka u 10:30 sati, a Francovo tijelo bit će pokopano pokraj njegove supruge na groblju Mingorrubio El Pardo u sjevernom dijelu Madrida.

Inače, Franco je dao sagraditi mauzolej u kojem su pokopani vojnici obiju zaraćenih strana u Građanskom ratu i to na ideji nacionalne pomirbe pomoću ‘miješanja kostiju’, koja se sviđala i prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu. Spomenik se nalazi u brdima Guadarrama, a sastoji se od mauzoleja s bazilikom iznad kojih se uzdiže 150 metara visoki križ. Kad je spomenik 1958. godine bio završen, diktator ga je predstavio kao mjesto nacionalne pomirbe.

U Valle de los Caídos tako su pokopana tijela 34.000 Španjolaca koji su poginuli tijekom Građanskog rata, a među njima su se nalazili i brojni republikanci, čija su tijela premještena tijekom Francove vladavine bez dozvole njihovih obitelji. Kritičari o ovom mjestu stoga govore kao o zajedničkom pokapanju fašističkih zločinaca i njihovih žrtava.

Lokacija Francova groba i dalje dijeli španjolsko društvo. Anketa koji je prošli tjedan objavio El Mundo pokazala je da 43 posto građana smatra da bi ostatke trebalo premjestiti, dok ih je 32,5 posto protiv toga.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više