Novosti

Politika

Tinder za desničare

Platforma MyMilitia, koju koriste desničarski ekstremisti, okuplja mrežu različitih milicija i nudi informacije o izradi oružja, poput eksploziva iz kućne radinosti. MyMilitiu je 2016. na GoDaddyju registrirao konzervativac Chad Embrey iz Ohija

Large internacionala  ma%c5%a0a

(foto Josip Regović/PIXSELL)

Kao ni brojni pristaše Donalda Trumpa, ni 54-godišnji Brian Maoriana iz New Yorka nije bio zadovoljan rezultatima predsjedničkih izbora. Za razliku od drugih, on je odlučio javno reagirati, zaprijetivši demokratskom senatoru Chucku Schumeru kao i dizanjem u zrak zgrade FBI-a. Marioana je odmah priveden, a inače je zabilježen u registru seksualnih prijestupnika i ima zabranu posjedovanja i kupnje vatrenog oružja. Svoje je objave pisao na internetskoj platformi MyMilitia, koju koriste desničarski ekstremisti.

Njegovo uhićenje pojačalo je pritisak na internetske kompanije poput GoDaddya i Cloudfarea da toj platformi zabrani pružanje usluga. MyMilitiu je 2016. na GoDaddyju registrirao konzervativac Chad Embrey iz Ohija, otkrio je Guardian. Platforma okuplja mrežu različitih milicija i nudi informacije o izradi oružja, poput eksploziva iz kućne radinosti. Direktor Centra za proučavanje mržnje i ekstremizma Brian Levin rekao je za Rolling Stone kako je MyMilitia "nešto poput Tindera za pripadnike milicija".

Prema podacima koje je prikupio Vice, stranica okuplja najmanje 20.000 članova organiziranih u više od 530 različitih milicija i postaje sve popularnija. U listopadu 2019. je imala 16.437 posjetitelja, dok ih je u istom mjesecu 2020. bilo čak 69.461. Na njihovom forumu propituju se kratkoročni izgledi za izbijanje građanskog rata, raspravlja se o navodnim izbornim prijevarama ili o neutemeljenim tvrdnjama da Joe Biden želi uspostaviti komunizam. Tema im je i Antifa, odnosno pitanje trebaju li tom pokretu objaviti rat. Neki od komentara izravno pozivaju na nasilje.

Stranicu je od Embreya u travnju kupio Josh Ellis iz Illinoisa, inače organizator prosvjeda protiv lockdowna. Ellis je za Guardian rekao kako MyMilitia pomaže američkim građanima da stvore dobro organizirane milicije u svim gradovima diljem zemlje. "Onaj tko je protiv ove ideje i traži da se MyMilitia ukloni s interneta, neprijatelj je SAD-a, slobode i svakog patriotskog američkog građanina", rekao je.

Prošlog tjedna platforme za plaćanje PayPal i Venno zabranile su MyMilitiji da koristi njihove servise za prikupljanje novca. Stoga MyMilitia sada koristi CashApp, koja je u vlasništvu Twitterovog izvršnog direktora Jacka Dorseya, kao i kršćansku crowdfunding platformu GiveSendGo. Domena MyMilitia registrirana je na platformi GoDaddy, a stranica se nalazi na serveru FluidHosting. Nijedna još nije otkazala MyMilitiju, premda GoDaddyevi uvjeti za korištenje navode zabranu "promoviranja ili poticanja terorizma i nasilja nad ljudima, životinjama ili vlasništvom". Nandini Jammi iz aktivističke grupe Sleeping Giants za Guardian je rekla kako onaj tko omogućuje postojanje ovakvih stranica omogućuje građanski rat. "Ove tehnološke kompanije moraju se odlučiti na kojoj su poziciji, a time što ne čine ništa već su se odlučile", kazala je Jammi.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više