Novosti

Politika

Tisuće za ostavku ministrice Murganić + FOTOGALERIJA

‘Osoba čije izjave utvrđuju obrasce koji održavaju i potiču nasilje prema ženama nikako ne može odlučivati ni o čemu vezanom uz obiteljske i socijalne politike’, poručile su organizatorice osmomartovskog Noćnog marša

Tisuće prosvjednica i prosvjednika marširalo je sinoć ulicama Zagreba, na trećem osmomartovskom Noćnom maršu u organizaciji feminističke inicijative fAKTIV. Vođene parolom ‘Ljutnja. Otpor. Promjena’, organizatorice su iznijele glavne poruke i zahtjeve: ostavku ministrice demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nade Murganić te što hitniju ratifikaciju Istanbulske konvencije, čiji je cilj pružiti sustavniju i bolju zaštitu ženama koje su preživjele nasilje

Noćni marš održan je samo nekoliko sati nakon što je premijer Andrej Plenković najavio upućivanje Istanbulske konvencije u saborsku proceduru u roku od dva tjedna. Na najavu premijera, koja je stigla nakon perioda oklijevanja, ekspresno je odgovorio Hrvoje Zekanović, Hrastov saborski zastupnik i HDZ-ov koalicijski partner. Prema Zekanovićevim riječima, Hrast će organizirati prikupljanje potpisa za referendum o ratifikaciji tog dokumenta.

Ubrzo nakon njega oglasila se i ministrica Murganić, koja je poručila da će se na idućoj sjednici Vlade razmotriti uz koje će se ‘ograde’ ratificirati Istanbulsku konvenciju. O svim tim najavama bilo je riječi na prosvjednom maršu. Organizatorice su tako premijerovo odugovlačenje nazvale kukavičlukom, najavljeno prikupljanje potpisa nastavkom kampanje laži i obmana, a ministrici Murganić poručile su da je jedino što od nje očekuju: ostavka.

‘Zahtijevamo neopozivu ostavku ministrice Murganić jer smatramo da osoba - čije izjave utvrđuju i perpetuiraju društvene obrasce koji održavaju i potiču nasilje prema ženama - nikako ne može odlučivati ni o čemu vezanom uz obiteljske i socijalne politike’, poručile su organizatorice uz bučno odobravanje oko pet tisuća okupljenih.

‘Razloga za ljutnju je i previše. Znamo kako nam je protekla prošla godina. Ljute smo zato što su nam u kapitalističkom sustavu ugrožena radnička prava, a zdravstvene usluge, obrazovanje i socijalni servisi sve nedostupniji. Ljute smo zato što opet moramo braniti davno izborena reproduktivna prava. Ljute smo zato što rodno uvjetovano nasilje prema ženama prolazi nekažnjeno. Ljute smo zato što je Crkva - u navodno sekularnoj državi - sveprisutna u školama, u bolnicama, u institucijama, a pritom kontrolira i medije. Ljute smo zato što se ustaške pozdrave proglašava dopustivima, zato što se pale dječje slikovnice, zato što se nastavljaju žestoki fašistički napadi na sve Druge i drugačije’, dodale su one.

Poruku su imale i za demografe te ginekologe koji se pozivaju na priziv savjesti.

‘Na javnoj televiziji sumnjivi demografi stručnjakinje nazivaju ‘babama’, a ginekolozi objašnjavaju kako se žene odlučuju za rađanje poslije tridesete jer su ‘prekomotne’. Prvo: Ako ne želimo rađati, nećemo rađati! Poručujemo im da odstupe od naših maternica i da nećemo biti inkubatorice nacije! ‘Cijenjeni’ demografi i ginekolozi: vaše ideje o demografskoj obnovi preko leđa žena apsolutno nas ne zanimaju’, rečeno je na sinoćnjem prosvjednom maršu, uz zahtjev da se omogući pravo na besplatan pobačaj.

Prosvjedni marševi sinoć su održani i u Splitu, Rijeci, Šibeniku i Zadru, a svima im je bila zajednička poruka koje je izrečena na zagrebačkom Zrinjevcu: ‘Marširamo i poručujemo da se ne bojimo, da nikad nećemo zašutjeti i da smo spremne nastaviti pružati otpor sustavu koji nas izrabljuje i svima koji nas pokušavaju izbrisati, zastrašiti, poniziti i ušutkati.’

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više