Novosti

Kronika

Tito u Križevcima

Gradski muzej Križevaca prisjetio se posjeta predsjednika Jugoslavije: Na proputovanju iz Zagreba u Koprivnicu, Tito se zaustavio u Križevcima, gdje mu je priređen veličanstveni doček

O7pi24kh0u1vuwx2qy22lee95dw

Josip Broz govori u Križevcima

Gradski muzej Križevci, na svom internetskom portalu, u rubrici Vremeplov objavio je tekst o posjeti Josipa Broza Tita Križevcima 1971. godine. Tekst kakav do sada nije mogao biti viđen na službenoj stranici križevačkog Muzeja, preuzeli su lokalni mediji i sami građani koji su ga podijelili na društvenim mrežama.

Autor teksta je mlađi muzejski kustos Ozren Blagec. Među ostalim navodi da je Tito Križevce posjećivao još dvadesetih godina prošlog stoljeća kad je radio u Velikom Trojstvu kod Bjelovara te ilegalno surađivao s prigorskim komunistima i radnicima. Pored teksta, objavljena je fotografija s mjesta na kojem je Tito mnoštvu od oko 15.000 ljudi održao prigodni govor. U neposrednoj blizini samog Tita, kako je vidljivo s fotografije, našli su se lokalni političar Rudolf Kahlina te dvije istaknute ličnosti iz redova srpskog naroda Vaso Ostojić, predsjednik Općine Križevci i Mileva Cetušić, partizanska veteranka, učesnica zasjedanja ZAVNOH-a i AVNOJ-a, poslijeratna saborska zastupnica i jedna od prvih članica SKD ‘Prosvjeta’ nakon njenog osnivanja.

- Nakon Drugog svjetskog rata Josip Broz Tito nije prečesto dolazio u križevački kraj, točnije učinio je to samo jednom, no taj njegov posjet našem gradu ostao je u sjećanju brojnih Križevčana. U petak 10. rujna 1971., na proputovanju iz Zagreba u Koprivnicu, Tito se nakratko zaustavio u Križevcima, gdje mu je priređen veličanstveni doček. Maršala Tita i drugaricu Jovanku ispred robne kuće na ondašnjem Trgu kalničkih partizana, dočekao je predsjednik Skupštine općine Križevci Vaso Ostojić. U fototeci Gradskog muzeja Križevci nalazi se fotogalerija koja zorno opisuje kako su Križevčani dočekali Predsjednika Jugoslavije. Osim razdraganog mnoštva na fotografijama se mogu vidjeti nekoliko godina ranije izgrađeni neboder, nova robna kuća te današnji hotel ‘Kalnik’ u izgradnji - među ostalim istaknuto je u tekstu Ozrena Blageca.

Posjeta Tita Križevcima dogodila se upravo u vrijeme najvećeg razvoja šireg područja bivše križevačke općine. Tada je u Križevcima radilo oko desetak velikih društvenih poduzeća poput Čelika, Radnika, Mesne industrije i mnogih drugih. Zaposlenih radnika bilo je mnogo više nego danas, a osim samog grada napredak se vidio u ruralnim područjima gdje su se sela okrenula suvremenoj poljoprivredi. Bilo je to također vrijeme ubrzane urbanizacije Križevaca koji su profitirali gradnjom cijelih novih naselja i mnogih zgrada od društvenog i kulturnog značaja.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više