Novosti

Politika

Tko će odgovarati ako se novinarima Novosti nešto dogodi

O napadima i optužbama sa saborske govornice na redakciju tjednika Novosti predsjednik HND-a Hrvoje Zovko govorio je za Vida TV

Large zovko

Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a (foto Vida TV)

O napadima i optužbama sa saborske govornice na redakciju tjednika Novosti, o čemu smo u više navrata pisali, prvi čovjek novinarske profesije u Hrvatskoj Hrvoje Zovko govorio je za Vida TV.

Podsjetimo da je Hrvatsko novinarsko društvo prošli utorak izrazilo zabrinutost sustavnom kampanjom koja se lažnim i opasnim optužbama protiv tjednika Novosti i novinara i novinarki koji rade u njemu prebacila i u saborske klupe.

"Zadnje dvije saborske sjednice obilježile su sramotne opasne i neprihvatljive izjave saborskih zastupnika poput Željka Sačića (Hrvatski suverenisti), koji je optužio Novosti za širenje protuhrvatske propagande, a hrvatske Srbe za poticanje na terorizam i širenje četništva. Sačića je podržao mostovac Nikola Grmoja tvrdeći da se Novosti ne bave pitanjima koja su od interesa srpske nacionalne manjine, iznoseći pritom opasnu tezu da bi se smjele baviti samo tim pitanjima", ističe u saopćenju HND.

Naglašavaju da se salvi opasnih napada uključila i zastupnica Ružica Vukovac (Za pravednu Hrvatsku) napadom na Novosti jer, kako kaže, pišu neistine o Domovinskom ratu i Drugom svjetskom ratu, ustvrdivši među ostalim kako navedeni tjednik širi netoleranciju prema većinskom hrvatskom narodu.

Ovaj tjedan hajku je nastavio Danijel Spajić (Domovinski pokret) koji traži da se pokrene postupak vraćanja sredstava koje Novosti dobivaju od Savjeta za nacionalne manjine.

Ovakva huškačka i opasna retorika pojedinih saborskih zastupnika naslanja se na pisanje Hrvatskog tjednika, koji već dugo širi mržnju prema tjedniku Novosti i kolegicama i kolegama koje u njemu rade, a riječ je o istaknutim hrvatskim novinarkama i novinarima ovjenčanim brojnim nagradama Hrvatskog novinarskog društva.

Intervju možete pogledati ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više