Novosti

Društvo

Tko o čemu, kaštelanski karneval o Srbima

Nakon što su spalili Milorada Pupovca i narugali se vaterpolistima Crvene zvezde koji su goli život spašavali bježanjem sa splitske rive, ove godine glavna zvijezda kaštelanskog karnevala trebao je biti Boris Milošević koji ljubi zastavu u Kninu, ali je došlo do malomišćanske svađe jer književnik Robert Marić nije želio to napraviti pa su spalili – njega!?

Large kastela

Iz kaštelanskog Maškadura

Kako svatko ima svoju zabavu, tako imaju i Kaštelani. Njima veljača ne može proći bez karnevala, a karneval im ne može proći bez – Srba! Prije par godina su se bavili Miloradom Pupovcem, pa se onda našla neka šaljiva grupa koja se skakanjem u more "sjetila" vaterpolista Crvene zvezde koji su bježanjem spašavali živu glavu sa splitske rive, a ove godine među dežurnim krivcima je Boris Milošević.

Ipak, ovogodišnje maškare obilježilo je spaljivanje Billa Gatesa te dvojice sugrađana - književnika Roberta Marića i bivšeg predsjednika karnevalske udruge Nikše Radića. A razlog je, kako kažu iz KKU "Poklade Donja Kaštela", da ostave iza sebe sve loše što se dogodilo prošle godine. A to loše je, kako se čini, vezano uz lokalni časopis Maškadur koji se izdaje u vrijeme karnevala.

Na njegovoj naslovnici su se tako našli Franjo Tuđman, Milorad Pupovac, Boris Milošević i Andrej Plenković uz naslov "Nas dva brata ko pre rata". Uz to, u časopisu je još jedna fotomontaža na kojoj Milošević, uz Plenkovića, ispred postrojenih HOS-ovaca uzvikuje "Pomoz Bog junaci!!!!!", a oni odgovaraju "Spremni", a odmah na idućoj Plenković četnicima kaže "Za dom", a oni odvrate "Bog bi pomogo!!!".

Marić, kojeg smo kontaktirali, kaže kako nije želio raditi časopis Maškadur koji je inače uređivao prethodnih godina, jer su od njega tražili da napravi montažu Borisa Miloševića kako ljubi zastavu u Kninu. I da je to razlog zbog čega je završio na karnevalskoj lomači. A uz njega se našao i Radić, jer, kako nam je rekao sadašnji predsjednik KKU Poklade Ante Šuško, on bio osoba koja je najuže surađivala s Marićem.

Šuško pak negira Marićeve navode o naručivanju montaže s Miloševićem i tvrdi da ove godine uopće nisu zvali Marića jer su željeli sami napraviti broj svog Maškadura.

- Marić je dugi niz godina bio urednik Maškadura i on je jedini bio plaćen za izradu časopisa. Svi ostali su radili volonterski – kaže Šuško i dodaje kako su prošle godine u udrugu došli mladi koji su odlučili da će časopis raditi sami, bez njegove pomoći. Marića optužuje i da je bez znanja udruge časopis prijavio na natječaj Ministarstva kulture kao svoj list, dobio novac i objavio ga u drugoj verziji onlajn.

- Što se tiče Borisa Miloševića, on je potpredsjednik Vlade i ne smatramo ga nikakvom manjinom. Nije istina da smo tražili da se vrijeđaju manjine. I nismo ih nikad vrijeđali – kaže za Novosti Šuško i ističe kako iz naslovnice ne treba iščitavati vrijeđanje Srba. Objašnjava i kako je za vrijeme maškara sve dozvoljeno te da je njihov karneval specifičan po satiri i po smijanju sa sugrađanima.

Marić pak potvrđuje da je prijavio na natječaj Ministarstva kulture digitalni časopis Maškadur za koji je dobio sredstva te ga je objavio onlajn. Njegova priča se, međutim, razlikuje od Šuškove. Marić tvrdi kako su mu u studenom iz udruge javili kako neće biti Maškadura jer nema novca. On je potom Maškadura prijavio na natječaj Ministarstva kulture i dobio sredstva za digitalnu verziju. Nakon što je napravio digitalnu verziju iz udruge ga je nazvao Radić koji se na njega, tvrdi, naljutio zbog prijave Ministarstvu. Potom su se ipak dogovorili da će Marić raditi i na tiskanoj verziji Maškadura. No onda su, tvrdi, od njega tražili da napravi posebnu naslovnicu s Miloševićem. A on je to odbio. Na naslovnici njegove digitalne verzije je pak montaža ostarjele Dubravke Šuice uz naslov "Na granici Banije i Banovine pronađena baka Šuica".

- Onda mi je Radić rekao da nema Maškadura. I ja sam digitalni Maškadurstavio na dva lokalna portala da se može skinuti. No onda su s tih portala nestali linkovi, a stranica na Facebooku, gdje sam ga također stavio osam puta je prijavljivana – kaže Marić, koji tvrdi da je digitalni Maškadur njegovo autorsko djelo i da je sam sudjelovao u njegovom osnivanju.

Što se potom dogodilo s odnosima u udruzi, ostaje dijelom nejasno.

No jedno je sigurno – Kaštelani ove godine imaju dvije verzije časopisa Maškadur – jednu besplatnu onlajn i jednu tiskanu koja se prodaje po Kaštelima.

Milošević je, čini se, ipak ovog puta bolje prošao od Pupovca. Barem nije spaljen. Zasad.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više